Top50 Glas publike

Google mapa stavlja do znanja da detaljna navigacija zahteva da prikupljate podatke

Korisnici Google mapa na Androidu i iOS -u od ponedeljka vide novi upit koji izričito dozvoljava aplikaciji da se putem crowdsorce-a snabdeva „navigacijske podatke“.

PCPress.rs Image

Live turn-by-turn navigacija neće raditi ako se ne složite

Ovaj upit pruža pregled o tome kako „Kako navigacioni podaci poboljšavaju Mape“ i pojavljuje se nakon što dodirnete „Start“ na stranici sa uputstvima – “Dok se krećete, Google prikuplja podatke, poput GPS lokacije i rute kojom ste krenuli. Ovi podaci se mogu koristiti za to da informacije, uključujući stanje u saobraćaju i smetnje u realnom vremenu, budu vidljive drugima i da im pomognu da pronađu najbrži put”.

Mape su uvek koristile ove podatke o lokaciji – zajedno sa načinom prevoza i senzorom, poput barometra, podatke sa vašeg uređaja – za pružanje informacija u realnom vremenu, a Google je prošlog septembra rekao da se preko aplikacije „prevozi“ preko milijardu kilometara svaki dan. Taj korpus „navigacionih podataka“ omogućava alternativne opcije rute, status saobraćaja i očekivano vreme dolaska, kao i detaljnu navigaciju. Kompanija sada izričito zahteva od korisnika da pristanu na crowdsource da bi je koristili. Ovo je verovatno povezano sa porukom „štitimo vašu privatnost“ koja je započela na I/O 2021. Od maja, Gmail, Photos i Drive prikazuju sve banere u aplikacijama koji naglašavaju privatnost.

Pročitajte i:  Overture Maps – Napad na monopol Google Maps-a

Ako se ne slažete, odnosno ako izaberete „Cancel“ da biste uneli svoje podatke, nećete dobiti aktivnu navigaciju korak po korak sa glasovnim povratnim informacijama. Korisnicima će umesto toga biti ponuđena uputstva korak po korak. Sve u svemu, ovo je jasan zahtev za korišćenje besplatne, moderne aplikacije za mapiranje. Google primećuje da navigacioni podaci na mapi nisu „povezani sa vašim Google nalogom ili uređajem“, ta da suštinski nema promena u načinu na koji stvari funkcionišu.

Izvor: 9to5google

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: