Top50 Glas publike

Google mape vam pomažu da pronađete svež vazduh

Google map na iOS-u i Android-u imaju novi sloj za kvalitet vazduha koji može biti koristan kada planirate sledeće pešačenje ili vožnju biciklom u dobrim vremenima, ili da planirate bekstvo od smoga i dima u lošim uslovima.

PCPress.rs Image

Novi sloj prikazuje preklapanje indeksa kvaliteta vazduha (AKI) direktno na mrežu mape koristeći vladine podatke prikupljene od agencija kao što je EPA u SAD da bi se pokazalo koliko je vazduh uopšte zdrav. Još bolje, takođe predstavlja podatke prikupljene iz PurpleAir mreže senzora za izveštavanje o hiperlokalnim uslovima na nivou ulice. Klikom na AKI očitavanja isprekidana oko Google mapa pruža više informacija o uticaju kvaliteta vazduha na zdravlje, vremenu i izvoru poslednjeg očitavanja, kao i veze za saznanje više.

PurpleAir-ovi relativno jeftini senzori mere čestice pomoću laserskih brojača čestica. „U suštini sijate laserom kroz vazduh, a zatim čestice u vazduhu reflektuju svetlost i detektor hvata te refleksije“, objasnio je osnivač PurpleAir-a još 2020. godine, kada su senzori njegove kompanije postali popularan način praćenja

PCPress.rs Image

Pored PurpleAir-a, Breezometer se takođe bavi mapiranjem hiperlokalnog kvaliteta vazduha. Vlasnici kaubojskih e-bicikala oslanjali su se na podatke kompanije da bi izbegli zagađenje tokom putovanja na posao od početka prošle godine. Breezometer, međutim, koristi složene modele – ne fizičke senzore – da bi postigao traženu rezoluciju podataka od 5 metara .

Pročitajte i:  Slušalice koje prečišćavaju vazduh

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,