Plazma

Google Maps: DeepMind AI alati za preciznija putovanja

Google Maps je jedan od najviše korišćenih servisa kompanije Google, a sposobnost da, na primer, predvidi gužve u saobraćaju čini ga nezamenjivim za mnoge vozače. Tako korisnici uz pomoć aplikacije dnevno pređu više od milijardu kilometara, a, kako kažu iz kompanije, sistem funkcioniše i zahvaljujući DeepMind alatima.

PCPress.rs Image

Sistemi koji funkcionišu uz pomoć mašinskog učenja dobijaju podatke iz različitih izvora, te na osnovu toga uče o saobraćaju i predviđaju gužve. Ti podaci uključuju informacije o saobraćaju u realnom vremenu koji se anonimno prikupljaju sa Android uređaja, starije podatke o saobraćaju, informacije o ograničenjima brzine, te o kvalitetu puteva. Na osnovu onoga što nauči iz ovih podataka sistem može da pruži informacije o tome kojim se putem najbrže ide u datom trenutku, što vozačima omogućava da izbegnu gužve i na željenu destinaciju stignu na vreme.

PCPress.rs Image

DeepMind model funkcioniše tako što mapu deli na takozvane „supersegmente“, a tako da jedan segment obuhvata ulice koje dele isti saobraćaj. Svaki segment je uparen sa svojom neuralnom mrežom koja predviđa situacije u saobraćaju za taj sektor. Još uvek nije najjasnije koju površinu zauzima jedan segment, a iz Google-a kažu da su u pitanju „dinamične površine“, što znači da se menjaju onako kako se menja situacija u saobraćaju.

Pročitajte i:  Budućnost otvorenih gradskih ulica mogla bi da počne sa pametnijim semaforima

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , , ,