N Central domination

Google mehanički konobari: Vaš sledeći pomoćnik?

Naučnici Google Research u Everyday Robots su pokazali da SU roboti vođeni veštačkom inteligencijom sa tri osnovna skupa veština retko prisutni u jednom entitetu: chatbot, autonomni roming i spretnost ruku.

PCPress.rs Image

Google koristi veštačku inteligenciju (AI) da nauči robote da rade sa ljudima

Ove tri funkcije se često rade odvojeno. Na primer, industrijski roboti se često mogu kretati autonomno da bi transportovali delove ili mogu da pomeraju stvari da bi sastavili delove. Obično ne rade oboje. A roboti u fabričkom stilu obično ne razumeju (ili slušaju) šta kažete i sigurno ne bi odgovorili na ljudskom jeziku. U tom smislu, Google pokušava da sastavi nekoliko tehnologija koje su ključne za stvaranje (pomoćnih) robota korisnih u „svetu ljudi“ ako smatrate da je fabrika ili automatizovani bar, u stvari, „svet robota“. Obično roboti rade u „strukturiranom okruženju“ gde sve ima svoje mesto, a sve neočekivano može da odbaci. Nasuprot tome, naše (ljudsko) okruženje je haotičnije i postoji mnogo toga što bi se moglo smatrati neočekivanim. Google koristi veštačku inteligenciju (AI) da nauči robote da rade i da se kreću u tako nestrukturisanom svetu – da rade sa ljudima. To je ogroman napor koji se čini obećavajućim, ali će zahtevati još mnogo godina istraživanja. Kao i vaš Google pomoćnik, robot bi trebalo da razume osnovne komande ili fraze koje se odnose na njegovu funkciju, kao što su „očisti prosuto“ ili „daj mi malo čipsa“.

Pročitajte i:  Fitbit će od sledeće godine zahtevati od svojih korisnika da se prijave koristeći Google nalog

Odatle će zacrtati tok akcije koji može uključivati nekoliko koraka za obavljanje zadatka. To je viši nivo veštačke inteligencije gde nekoliko neuronskih mreža radi zajedno kako bi razumeli, planirali naredne akcije, osetili okruženje i preduzeli korake. Trenutno je ovo isamo straživanje i Google će morati da sazna više o mogućnostima u stvarnom svetu pre nego što zamisli komercijalnu aplikaciju. Jedva čekamo da vidimo šta je sledeći korak.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.