Google najavljuje nove tehnologije za poboljšanje privatnosti

Kompanija želi da modernizuje i preoblikuje tehnologije koje poboljšavaju privatnost.

PCPress.rs Image

Novi alati otvorenog koda

Google je najavio dve najnovije tehnologije za, privacy-enhancing technologies (PET). Jedna od njih ima funkciju koja zamagljuje objekte na video snimku. Oba alata će biti dostupna svima besplatno putem otvorenog koda. Novi alati su deo Google-ove inicijative Protected Computing dizajnirane da transformišu „kako, kada i gde se podaci obrađuju da bi se tehnički obezbedila njihova privatnost i bezbednost“, saopštila je kompanija.

Prvi interni projekat pod nazivom Magritte, nalazi na Github-u,. Ovaj alat koristi mašinsko učenje da detektuje objekte i primeni zamućenje čim se pojave na ekranu. Alat može prikriti proizvoljne objekte kao što su registarske tablice, tetovaže i još dosta toga. „Ovaj alat je posebno koristan za novinare koji žele da pruže veću garanciju privatnosti“, navodi Google. „Upotrebom ovog otvorenog koda, video editori mogu da uštede vreme u zamućenju objekata sa video snimka. Korišćenjem osnovnog ML algoritma može da se izvrši detekcija u video snimku sa visokom preciznošću.

Pročitajte i:  Kako da izbrišete svoje lične podatke sa Google mapa

Drugi projekat pod nazivoim „Fully Homomorphic Encryption (FHE) Transpiler, omogućuje programerima da izvode proračune na šifrovanim podacima bez mogućnosti da pristupe ličnim informacijama. Google navodi da može da pomogne industrijama kao što su finansijske usluge, zdravstvo i vlada, „gde je garancija bezbednosti oko obrade osetljivih podataka od najveće važnosti.”

Takođe, Bela kuća je nedavno promovisala ovu tehnologiju. Navodno, nova tehnologija će „omogućiti istraživačima, lekarima i drugima dozvoljen pristup i uvid u osetljive podatake bez pristupa samim podacima“. Google navodi da i vlade SAD i Velike Britanije ove godine održavaju takmičenje za razvoj PET rešenja u vezi sa finansijskim kriminalom i vanrednim situacijama u javnom zdravstvu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: ,