Top50 Glas publike

Google, Netflix pod lupom u Južnoj Koreji zbog mrežnih naknada

Južnokorejski parlament vodio je žestoku debatu o predloženom zakonu da bi globalni provajderi sadržaja kao što su Netflix i Alphabet Google plaćali južnokorejske mrežne naknade.

PCPress.rs Image

Razmišljanja odražavaju pokušaje u Evropi nekih zemalja koje žele da Evropska komisija donese zakon koji osigurava da velike tehnološke firme delimično finansiraju telekomunikacionu infrastrukturu, kako se video strimovanje i upotreba drugih podataka povećava.

„Google i Netflix čine više od trećine domaćeg saobraćaja… Priliči globalnim kompanijama da proaktivnije razmatraju ovo pitanje“, rekao je jedan poslanik tokom saslušanja.

Drugi se nisu složili, rekavši da bi nametanje naknada velikim tehnološkim kompanijama moglo značiti da bi mogle da povećaju sopstvene naknade i da potkopaju južnokorejske kreatore sadržaja.

Google-ov YouTube vodio je kampanju protiv zakona i više od 259.824 ljudi potpisalo je peticiju protiv zakona, navodi grupa aktivista Opennet.

„Biće neophodno duboko preispitati način na koji se vodi posao“, rekao je zakonodavcima direktor za državu u Južnoj Koreji govoreći o tome šta bi se dogodilo ako bi se uveo takav zakon.

Pročitajte i:  YouTube omogućava pinch-to-zoom opciju u novom ažuriranju

U Evropi, veliki telekom operateri su pozdravili plan regulatora da Google, Meta i Netflix snose neke troškove telekomunikacione mreže, ali su manji upozorili da bi to poremetilo tržište telekomunikacija i štetilo konkurenciji.

Uspostavljanje i održavanje podmorskih kablova i infrastrukture koji prenose podatke sa jednog mesta na drugo košta novca, a rastuća popularnost globalnog video sadržaja povećala je troškove prenošenja podataka uskladištenih u inostranstvo, kažu stručnjaci.

YouTube ima 41,8 miliona aktivnih korisnika u Južnoj Koreji, od 51,6 miliona stanovnika. Koristili su YouTube ukupno 1,38 milijardi sati u septembru, prema podacima dobavljača podataka Mobile Index.

Globalni saobraćaj mobilnih podataka dostigao je 67 eksabajta mesečno do kraja 2021. godine, a predviđa se da će dostići 282 eksabajta u 2027. godini, saopštio je švedski Ericsson u junskom izveštaju. Video saobraćaj čini oko 69% saobraćaja, a očekuje se da će porasti na 79% u 2027.

Južnokorejski mrežni provajder SK Broadband otišao je na sud u nadi da će Big Tech platiti naknade.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,