Top50 Glas publike

Google – nove funkcije dolaze u starije verzije Android-a

Google još jednom pokušava da unese nove funkcije na telefone koji godinama nisu dobijali ažuriranja OS-a. Objavljuje nešto što se zove „Kit za programere proširenja softvera“, koji bi trebalo da omogući programerima da koriste funkcije kao što je novi birač fotografija za Android 13 u aplikacijama koje rade na nekim verzijama Androida 11 i 12.

PCPress.rs Image

Iako je veći pristup biraču fotografija koji je ranije bio ekskluzivan za Android 13 definitivno dobar, čini se da Google ima mnogo veće planove za SDK za proširenje. „Ovo ažuriranje takođe postavlja scenu za proširenje testiranja Privacy Sandbox -a na Androidu“, kaže Scott Westover, portparol Google-a. Privacy Sandbox je Google-ova zamena za svoj trenutni sistem za praćenje oglasa, a kompanija planira da uvede beta verziju za sistem na Android 13.

Do sada, Google ne govori o backportovanju Privacy Sandbox-a na starije verzije OS-a. Umesto toga, čini se da će Extension SDK pomoći kompaniji da ažurira Privacy Sandbox na novijim verzijama Android-a bez potrebe da objavljuje velika ažuriranja OS-a. Blog koristi test kao primer kako mogućnost uvođenja novih funkcija van velikih ažuriranja „omogućava brže inovacije“.

Pročitajte i:  Android malver krade Facebook naloge

Način na koji ovo funkcioniše je komplikovan, a post na blogu koji objavljuje vesti uglavnom je usmeren na programere koji će zaista koristiti system. Google je godinama postavljao temelje koji mu omogućavaju da ažurira osnovne komponente Android-a preko Play prodavnice. Sada, koristi prednost tog sistema da izvrši promene u API-jima koje programeri koriste i da im da nove načine da provere za šta je sistem sposoban. U primeru birača fotografija, programer bi mogao da proveri kod da vidi da li korisnikov Android 11 telefon ima dovoljno ažuriran API — i da koristi novi birač fotografija ako ima.

Ovo je samo najnoviji pokušaj Google-a da osigura da korisnici i dalje mogu da dobiju nove funkcije, čak i ako kompanija koja je napravila njihov telefon ne objavljuje ažuriranja softvera. Sa Androidom 10, kompanija je predstavila „Project Mainline“, koji treba da učini tako da se neki delovi OS-a mogu ažurirati preko Play prodavnice.

Što se tiče ovog najnovijeg napora, gotovo sigurno će postojati ograničenja. Kao prvo, nije da je Google sve napravio modularno u Androidu 10. Svako ažuriranje OS je dodalo nove module — Android 12 je modularisao ART i zakazivanje, dok je Android 13 pretvorio stvari kao što su Bluetooth, AppSearch i UVB u komponente. Ako koristite Android 11, Google-u ne bi bilo tako lako da doda funkcije za te sisteme na vaš telefon jer su one i dalje ugrađene u OS, a ne kao delovi koji se mogu ažurirati preko Play prodavnice.

Pročitajte i:  Pet Android aplikacija koje je Google zabranio uz upozorenje da ih odmah izbrišete

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *