ePlaneta

Google obeležava novu prekretnicu u svojoj inicijativi za veštačku inteligenciju na 1.000 jezika

Tehnološki gigant je rekao da je njegov univerzalni model govora „kritičan prvi korak“ ka stvaranju veštačke inteligencije koja može da razume i prevede 1.000 jezika.

PCPress.rs Image

Google je podelio detalje o svom univerzalnom govornom AI modelu

Kompanija je saopštila da je njen Univerzalni model govora (USM – Universal Speech Model) obučen za 12 miliona sati govora i 28 milijardi rečenica teksta, koji obuhvataju više od 300 jezika. Google je rekao da je AI model dizajniran da se koristi za kreiranje titlova na YouTube video snimcima i da trenutno može da izvrši automatsko prepoznavanje govora na 100 jezika. Pošto modeli mašinskog prevođenja zahtevaju mnogo podataka za obuku, može biti teško razviti alate za jezike koji imaju malo pisanih primera na mreži.

Tehnološki gigant je rekao da neke od ovih jezika govori manje od 20 miliona ljudi širom sveta, zbog čega je „veoma teško pronaći potrebne podatke za obuku“. U novom istraživačkom radu, Google Research tvrdi da je AI model bio u stanju da prepozna nedovoljno zastupljene jezike tako što je prethodno obučio koder modela i „fino podešavanje na manjem skupu označenih podataka“.

Pročitajte i:  Kako preuzeti YouTube plejliste sa 4K Video Downloader+ 

Istraživači su takođe rekli da ovaj proces obuke iza USM-a čini „efikasnim za prilagođavanje novim jezicima i podacima“. API za AI model je dostupan drugim istraživačima na zahtev. Google je rekao da je USM uspeo da postigne manje od 30 procenata grešaka u rečima u proseku na 73 jezika, što je „prekretnica koju nikada ranije nismo postigli“.

Google je rekao da je novi model „kritičan prvi korak“ u njegovoj misiji da izgradi AI model koji može da podrži 1.000 govornih jezika. Prvi put najavljen prošlog novembra, Google je rekao da će ova inicijativa pomoći da se „veće uključivanje milijardi ljudi“ u marginalizovanim zajednicama širom sveta.

„Razvoj USM-a je ključni napor ka realizaciji Google-ove misije da organizuje svetske informacije i učini ih univerzalno dostupnim“, rekli su istraživači Google-a u postu na blogu. „Verujemo da arhitektura osnovnog modela USM-a i putokaz za obuku čine osnovu na kojoj možemo da gradimo da bismo proširili modeliranje govora na sledećih 1.000 jezika”.

Prošlog jula, Meta je tvrdila da je razvila AI model koji je bio prvi koji je preveo 200 različitih jezika. Čini se da je Google ponovo pokrenuo fokus na AI poslednjih meseci, nakon što je ChatGPT izazvao potres u industriji. Otprilike u vreme kada je Microsoft najavio da će koristiti ChatGPT za unapređenje svog pretraživača Bing, Google je otkrio svog sopstvenog Bard chatbot-a koji će pokušati da parira kreaciji OpenAI.

Pročitajte i:  Nevolje s halucinacijama: Kad ChatGPT piše gluposti

Izvor: Siliconrepublic

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

1 thoughts on “Google obeležava novu prekretnicu u svojoj inicijativi za veštačku inteligenciju na 1.000 jezika

  • 13. 03. 2023. at 00:34
    Permalink

    Dakle, Gugl bi da sve prevodioce (a moguće i profesore jezika) ostavi bez posla u ne baš dalekoj budućnosti. Jedino bi nekolicini ostalo da se bave “nepopularnim” jezicima (sa par miliona govornika) za koje nema dovoljno podataka…

Comments are closed.