BIZIT 2022

Google objavio tri hiljade deepfake sadržaja kao pomoć u pronalaženju rešenja

Google je objavio veliku biblioteku deepfake sadržaja, a kao pomoć bezbednosnim istraživačima koji su u potrazi za rešenjem koje bi dovelo do alata za detektovanje lažnih video sadržaja.

PCPress.rs Image

Deepfake video sadržaji već sada izgledaju i zvuče prilično uverljivo, što znači da mogu da se koriste za širenje dezinformacija, a posebno kada su u pitanju političke teme. Pored toga mogu da izazovu ozbiljne probleme koji bi uticali na živote poznatih ličnosti čija bi lica mogla da se upotrebe za kreiranje lažnih pornografskih sadržaja koji izgledaju uverljivo. Kompanija je snimila glumce u različitim situacijama, da bi potom iskoristila deepfake generatore koji su dostupni svima, i kreirala tri hiljade lažnih video sadržaja. Tako istraživači sada mogu da ih iskoriste za treniranje automatizovanih alata čija je uloga da prepoznaju deepfake na vreme.

PCPress.rs Image

Google nije jedina kompanija koja doprinosi borbi protiv deepfake sadržaja, budući da i Facebook i Microsoft učestvuju u inicijativi čiji je cilj kreiranje alata koji bi omogućili prepoznavanje manipulisanih video snimaka.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Google upozorava na špijunski softver
SBB

Tagovi: , , ,