TrendMicro

Google onemogućio skidanje slika

Ne možete da sačuvate fotku do koje ste došli preko Google pretraživača? Niste jedini, Google je 15. februara onemogućio skidanje slika u saradnji sa Getty Images.

Google view image Google onemogućio skidanje slika

Ukoliko ste pokušali da skinete fotku koju ste pronašli preko Googlea dočekalo vas je iznenađenje. Umesto opcije View image sada stoji opcija Visit. To znači da više ne možete na uobičajen način da potražite fotku koja vas interesuje i na jednostavan način je skinete. Uklanjanje opcije dolazi kao deo dogovora kompanija Google i Getty Images, iako se kompanija trudi da to objasni kroz pružanje veće interakcije korisnika i sajtova.

Google smatra da je ova promena sjajna i da ćemo se na ovaj način intimnije povezati sa sajtovima. To u prevodu znači da praktično morate da odete na sajt sa koga je fotka, da skrolujete stranicu i pronađete fotku nadajući se da nije onemogućeno kliktanje desnim dugmetom. 

Pročitajte i:  Facebook preti da će blokirati sadržaj vesti zbog kanadskog zakona o podeli prihoda

Zabrana kao rezultat Google i Getty Images dogovora

Iako je ideja predstavljena kao alturističo ohrabrivanje “druženja” korisnika i sajtova, istina je da je ovaj potez deo dogovora sa Getty Images, najpoznatijom agencijom za prodaju fotografija. Zabrinutost oko autorskih prava je i dovela do ove akcije. Praktično Google pere ruke kako ne bi bio osnovni izvor skidanja fotografija, a usput pruža vlasnicima sajtova dodatni saobraćaj.

Kao posledica dogovora uklonjena je i opcija Search by Image kako bi sprečio korisnike da traže verziju fotke koja nema zaštitni žig. Pretraga po slici je i dalje moguće ukoliko prevučete fotku u search bar. Iako opcija nije toliko drastično promenjena, dovoljno je urađeno da se korisnicima oteža skidanje željenih fotki.

Jasno je da je ovo urađeno kako bi se zaštitili fotografi i naterali korisnici da posete sajt na kome se nalazi fotka, ali pitanje je da li je baš to moralo da ide preko leđa krajnjih korisnika. Ukoliko vam je naporno da pravite dodatne korake kako bi došli do željene fotke, uvek možete da za ove stvari koristite druge pretraživače poput Yahooa.

Pročitajte i:  Google Health licencira svoj AI alat za skrining raka dojke medicinskoj firmi

Izvor: Search Engine Land

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,