TrendMicro

Google osporavanje indijskih antimonopolskih mera

Google planira pravni izazov da blokira odluku indijskog antimonopolskog nadzornog organa da promeni svoj pristup svom Android operativnom sistemu, zabrinut da će ograničiti način na koji promoviše platformu.

PCPress.rs Image

Jedinica Alphabet Inc kažnjena je sa 275 miliona dolara u dve indijske antimonopolske odluke od prošle nedelje – jednom zbog politike naplaćivanja provizija u aplikacijama i drugom zbog zloupotrebe svoje pozicije na tržištu za Android operativni sistem.

Presude dolaze u trenutku kada se Google suočava sa pojačanim nadzorom protiv monopola širom sveta. Prošlog meseca pretrpeo je veliki neuspeh kada je evropski sud potvrdio presudu iz 2018. rekavši da u velikoj meri potvrđuje odluku da je kompanija uvela „nezakonita ograničenja proizvođačima Android mobilnih uređaja“. Google planira da uloži žalbu na odluku, gde se suočava sa rekordnom kaznom od 4,1 milijarde dolara.

Odluka Komisije za konkurenciju Indije o Androidu, uprkos tome što uključuje manju kaznu od 162 miliona dolara, zabrinula je Google jer traži šire popravne mere, rekla su tri izvora upoznata sa razmišljanjem kompanije.

Pročitajte i:  Google otvara vrata za Android aplikacije koje rade na svim vrstama uređaja

Jedan od izvora je rekao da je Google zabrinut da bi odluka CCI-a mogla da poveća regulatorne pritiske u drugim jurisdikcijama i da se u roku od nekoliko nedelja planira pravna žalba za blokiranje primene antimonopolske direktive.

Google je odbio da komentariše svoje zakonske planove, ponovivši svoju prošlonedeljnu izjavu da je nalog CCI „velika prepreka za indijske potrošače i preduzeća, otvarajući ozbiljne bezbednosne rizike… i podizanje cena mobilnih uređaja za Indijce“.

Abhishek Manu Singhvi, glavni savetnik Googlea u njegovim argumentima pred CCI-om, napisao je na Twitteru da „inherentne i patentne slabosti“ ovog naloga čine izazov neizbežnim i da će verovatno uspeti.

Google se suočio sa kritikama širom sveta da licencira svoj Android operativni sistem igračima pametnih telefona, ali potpisuje restriktivne sporazume koji su antikonkurentni. Američka kompanija tvrdi da je Android stvorio veći izbor za sve i takvi sporazumi pomažu da operativni sistem ostane slobodan.

U slučaju Evropske komisije, na primer, njegov antimonopolski organ je 2018. presudio da je Google zloupotrebio svoju dominantnu poziciju primoravajući proizvođače da unapred instaliraju dve njegove aplikacije – Google pretragu i Chrome pretraživač – zajedno sa svojom Google Play prodavnicom na Android uređajima.

Pročitajte i:  5 najboljih načina da ostanete bezbedni na mreži uz Chrome

Indijska naredba je, rekao je jedan od izvora, zabrinjavajuća jer ide dalje i nameće ograničenja širem spektru Google aplikacija – „Licenciranje Play prodavnice… neće biti povezano sa zahtevom za prethodno instaliranje“ Google usluga pretrage , Chrome pretraživač, YouTube, Google mape, Gmail ili bilo koju drugu aplikaciju Googlea“, navodi CCI.

Faisal Kawoosa, osnivač indijske istraživačke firme Techarc, rekao je da bi takva ograničenja pre instalacije mogla da nateraju Google da razmisli o različitim modelima prihoda, kao što je naplata naknade za licencu za Android proizvođačima uređaja u Indiji, kao što su to činili u Evropi.

„Uputstva CCI-a udaraju u srce Google-ovog modela prihoda za Android – koji se oslanja na masovnu igru u kojoj je veća baza korisnika, višestruki načini za monetizaciju“, rekao je Kawoosa.

U Evropi, 75% od 550 miliona pametnih telefona radi na Androidu, u poređenju sa 97% od 600 miliona uređaja u Indiji, procenjuje Counterpoint Research.

Google je takođe zabrinut što mu je CCI naredio da u Indiji ne nameće nikakva ograničenja za takozvano „bočno učitavanje“, praksu preuzimanja aplikacija bez korišćenja prodavnice aplikacija, i da dozvoli drugim prodavnicama aplikacija da budu dostupne u okviru svoje Play prodavnice, rekla su dva izvora.

Pročitajte i:  Google i Apple se suočavaju sa pritužbama protiv konkurencije u Meksiku

Međutim, očekuje se da će ovo povećati izglede domaćih rivala, kao što je Indus App Bazaar, koji nudi hiljade aplikacija na engleskom i lokalnim jezicima. Narudžba će „dovesti do većeg izbora i inovacija za indijske programere“, rekao je Indus.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *