Top50 Glas publike

Google otpušta 12 hiljada zaposlenih

Google matična kompanija Alphabet otpušta oko 12.000 zaposlenih, ili oko 6% svoje globalne radne snage. Otpuštanja će se osetiti globalno i u celoj kompaniji, a izvršni direktor Sundar Pichai je rekao da preuzima punu odgovornost za donete odluke.

Google otpušta 12,000 zaposlenih

Google značajno smanjuje svoje troškove

Alphabet je počeo da zapošljava veliki broj radnika u poslednjih nekoliko godina tokom perioda „dramatičnog rasta“. Tokom proteklih nekoliko nedelja Microsoft, Amazon, Meta i drugi pokrenuli su masovna otpuštanja zaposlenih zbog ekonomskih uslova. Google je poslednji od onih koji su sproveli otpuštanja, delimično zahvaljujući svojim moćnim odeljenjima za oglašavanje i računarstvo u cloud-u. Međutim, kompanija je zabeležila pad profita od 27% u prošlom kvartalu u poređenju sa godinom ranije.

Aktivisti i analitičari pozvali su na smanjenje otpuštanja, napominjući da je broj zaposlenih u kompaniji porastao za 20% od 2017. godine. Pichai je rekao da će Alphabet ponuditi otpremnine počevši od plate od 16 nedelja plus dve nedelje za svaku dodatnu godinu u Google-u. Takođe će platiti bonuse za 2022. i preostalo vreme godišnjeg odmora, dok će ponuditi 6 meseci zdravstvene zaštite, usluge zapošljavanja i imigracione podrške za pogođene.

Pročitajte i:  Apple, Google i Mozilla sarađuju kako bi napravili Speedometer 3

U samo protekle dve nedelje, Microsoft, Amazon i Meta otpustili su 10.000, 18.000 i 11.000 zaposlenih. Google je u poslednje vreme smanjio i druge troškove, ugasivši Stadia-u, ukinuo Pixelbook laptopove sledeće generacije i još mnogo toga. Planira da se još snažnije fokusira na AI, rekavši da se sprema da podeli neka potpuno nova iskustva za korisnike, programere i kompanije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *