BIZIT 2022

Google-ov projekat kontaktnih sočiva za dijabetičare se gasi

U 2014, Verily, ćerka kompanija Alphabet-a, udružila se sa Alcon-om kako bi razvila kontaktna sočiva koja bi mogla da mere nivo glukoze u suzama. Ideja da je bila dijabetičari imaju lakši, manje invazivan način praćenja nivoa glukoze. Međutim kompanije su sada odlučile da ugase taj projekat, pošto je njihov rad pokazao da je prilično teško dobiti precizno merenje glukoze iz suza.

PCPress.rs Image

„Delimično, ovo je bilo povezano sa izazovima dobijanja pouzdanih očitavanja glukoze u kompleksnom očnom okruženju“, napisao je Verly CTO Brian Otis u blogu. „Na primer, utvrdili smo da je mešanje iz biomolekula u suzama dovelo do izazova u dobijanju tačnih očitavanja iz malih količina glukoze u suznom filmu (suzni film je tanak tečni sloj koji prekriva rožnjaču oka). Pored toga, naše kliničke studije pokazale su izazove u postizanju stabilnog stanja neophodnog za pouzdano očitavanje glukoze iz suza.“

Međutim, Verily će krenuti napred sa još dva projekta sa sočivima. Pored toga što radi na kontaktnim sočivima za praćenje glukoze, radi i na pametnim kontaktnim sočivima za presbiopiju (to jest staračka dalekovidost), kao i na intraokularnim sočivima za poboljšanje vida posle operacije katarakte. Kompanija kaže da i dalje radi na tehnologiji za kontrolisanje dijabetesa, uključujući i minijaturne kontinuirane glukozne monitore koje razvija sa Dexcom-om.

Pročitajte i:  Google će platiti 90 miliona dolara programerima aplikacija

„Radujemo se sledećoj fazi razvoja na našim drugim projektima pametnih sočiva sa Alcon-om, gde primenjujemo stečena tehnička saznanja i dostignuća pretežno u oblasti oftamologije”, rekao je Otis.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,