Google-ov tim oborio Ginisov rekord u izračunavanju broja Pi

Jedan od Google-ovih timova oborio je Ginisov rekord za najtačniju vrednost broja Pi. Ema Haruka Ivao, zajedno sa svojim kolegama koristila je snagu cloud computing-a kako bi izračunala 31.415.926.535.897 decimalu broja Pi. To je za 9 triliona decimala više od prethodnog rekorda.

PCPress.rs Image

Za postizanje tog rezultata upotrebljena je pi-benchmark aplikacija pod imenom Y-Cruncher, koju je pokrenula na 25 Google-ovih Cloud virtuelnih mašina. Izračunavanje je trajalo 111.8 dana, ili 2.795 mašina-dana (7.6 mašina-godina), a upotrebljen je Chudnovky algoritam. Tokom tog perioda na ovim mašinama izvedeno je mnogo „živih“ migracija, koje nisu imale uticaj na proces izračunavanja.

Prema Google-u, problem sa izračunavanjem tako velikog broja je vreme i potrebni resursi, koji se rapidno uvećavaju tokom tog perioda. Upotrebljeno je 96 vCPU-a, kao i 1.4 TB RAM-a. Ipak, najveći izazov za ovaj projekat bio je obezbeđivanje dovoljno smeštajnog prostora. On je zauzeo čak 170 terabajta prostora, što je ekvivalent prostoru koji je na Google-ovim serverima zauzeo kompletan indeksiran Internet 2002. godine.

Pročitajte i:  Novi Declutter alat Chromea može uskoro pomoći u upravljanju sa 100 plus otvorenih tabova

Izvor: Google Cloud

Facebook komentari: