Google personalizuje rezultate pretraživanja čak i kada korisnici nisu ulogovani

Kada je personalizacija korisničkih iskustava u pitanju mnogi Google-ovi proizvodi idu daleko, te se bazira na svemu od istorije pretraživanja, preko lokacije korisnika, te svakog linka na koji se ikada kliknulo. Tokom godina je postajalo sve teže da se takva personalizacija izbegne, a sada se, zahvaljujući studiji koju je sproveo rivalski pretraživač DuckDuckGo, došlo do zaključka da je personalizaciju nemoguće izbeći čak ni kada korisnici nisu ulogovani na svoje Google naloge.

DuckDuckGo je studiju sproveo u junu, a kako bi se utvrdilo da li se Google mehur uvećava tako što se korisnicima nude samo one informacije za koje se pretpostavlja da bi želeli da ih dobiju, a na osnovu prethodnog internet ponašanja. Rezultati istraživanja se uzimaju sa određenom dozom rezerve, budući da se radi o rivalskom pretraživaču, ali su neka otkrića svakako zanimljiva, budući da su tri grupe ispitanika dobijale različite rezultate kada su pretraživali iste termine: “kontrola oružja,” “imigranti,” i “vakcinacija“, što ukazuje na to da iskustva pretraživanja mogu da budu potpuno drugačija i da ponude potpuno različite slike istog sveta.

Pročitajte i:  Google Maps uveo podršku za planiranje grupnih događaja

Personalizovani rezultati pretraživanja nisu nužno loši, ali je razumevanje načina na koje Google algoritmi funkcionišu izvan dometa većine prosečnih korisnika. To znači da većini korisnika nije jasno kako sistem funkcioniše, što uključuje i one koji donose zakone, te bi trebalo da brinu o postavljanju granica kada su ovakve tehnologije u pitanju. To bi na kraju moglo da predstavlja i problem za samu kompaniju, budući da zakonodavna tela koja ne razumeju kako algoritmi funkcionišu mogu da ozbiljno ugroze poslovanje, a ako u nekom trenutku Google algoritme budu prepoznali kao opasnost za bezbednost korisnika.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.