ePlaneta

Google plaća 9 milijardi dolara Apple-u da ostane podrazumevani pretraživač u Safari-ju

Google-ova dominacija kao pretraživača može da izgleda nepobedivo, ali to ne znači da gigant među pretraživačima nije voljan da plati milijarde kako bi se osiguralo da tako i ostane.

PCPress.rs Image

Google će navodno platiti Apple-u 9 milijardi dolara u 2018. godini i 12 milijardi dolara u 2019. godini kako bi ostao kao Safari podrazumevani pretraživač, prenosi Business Insider. Izveštaj dolazi zahvaljujući analitičaru Goldman Sachs-a Rod Hall-u. Izgleda kao neverovatna suma, ali Safari je podrazumevani pretraživač na iPhone-u, iPad-u i Mac-ovima a Google nastavlja da generiše veliki prihod od svog prvobitnog biznisa kao pretraživač. Izveštaj Goldman Sachs-a otkriva da će ove isplate biti samo deo novca koji Google na kraju zaradi. „Verujemo da je Apple jedan od najvećih kanala za kupovinu saobraćaja za Google“, navodi se u izveštaju, prema Business Insider-u.

Bernstein analitičar Toni Sacconaghi dodatno je otkrio 2017. godine da je Google ranije platio Apple-u procenjenih tri milijarde dolara. Međutim, jedini stvarni broj dostupan je od 2014. godine, zbog sudskih prijava, koje su otkrile da je Google platio Apple-u milijardu dolara za svoje mesto pretraživača. Uzimajući u obzir da su 9 i 12 milijardi dolara veliki skokovi za četiri i pet godina, respektivno, i da Google i Apple u stvari neće otkriti stvarne brojke, a nejasno je koliko je tačna procena Goldman Sachs-a.

Pročitajte i:  Play Store bi uskoro mogao prikazivati ocene aplikacija koje su vam zaista važne (APK analiza)

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,