Google plaća Francuskoj skoro milijardu evra

Google je pristao da plati gotovo milijardu evra francuskim vlastima kako bi se okončala istraga o fiskalnoj prijevari pokrenuta prije četiri godine u nagodbi koja bi mogla stvoriti pravni presedan za ostale tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj. Francuski istražitelji pokušavaju otkriti da li je Google, koji ima evropsko sedište u Dublinu, izbegao plaćanje poreza državi tako što nije prijavio sve svoje aktivnosti u zemlji.

PCPress.rs Image

Google je nagodbom pristao podmiriti novčanu kaznu u iznosu od 500 miliona evra i platiti dodatnih 465 miliona evra poreza, naveo je tehnološki div u saopštenju. Google, deo Alphabet konglomerata, plaća mali iznos poreza u većini evropskih zemalja jer gotovo svu prodaju prijavljuje u Irskoj. To je moguće zahvaljujući rupi u međunarodnim poreskim zakonima, ali zavisi i od osoblja u Irskoj koje zaključuje sve kupoprodajne ugovore.

“Sporazum dopušta nagodbu za sve ranije sporove”, rekao je advokat Googlea Antonin Levy na ročištu na pariškom sudu. Iznos poreza koji će platiti je manji od 1.6 milijardi evra koliko je ministarstvo finansija zatražilo nakon što su pregledani uredi Googlea u Parizu 2016. Tada je ministarstvo odbacilo mogućnost postizanja nagodbe s kompanijom.

Pročitajte i:  Ruski hakeri ugrozili 14 hiljada Gmail korisnika

Ministar finansija Gerald Darmanin rekao je u četvrtak za novine Le Figaro da će nagodba stvoriti pravni presedan, te da su u toku razgovori s nekoliko drugih kompanija, ali nije hteo da otkrije o kojima je reč. Francuska se snažno zalagala za uvođenje digitalnog poreza u sve članice Europske unije, ali je nailazila na otpor Irske, Danske, Švedske i Finske. Francuska je na kraju uvela nacionalni porez zbog čega je američki predsednik Donald Trump zapretio uvođenjem poreza na francuska vina u znak odmazde.

“Još uvek smo uvereni da koordinisana reforma međunarodnog poreznog sistema najbolje pruža jasan okvir kompanijama koje posluju širom sveta”, poručio je Google.

Izvor: SEEBiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,