Google plaća milijarde konkurenciji da bi ostao podrazumevani pretraživač

Da li ste se ikad zapitali koliko košta Google pretraga na iOS uređajima? Apple naravno neće reći koja je tačna cifra, ali Google plaća poprilično veliku sumu novca da ostane podrazumevani pretraživač na iOS uređajima .

PCPress.rs Image

Nova analiza iz investicijske kuće Bernstein ukazuje da Google najverovatnije plaća Apple-u tri milijarde dolara godišnje. Na osnovu tog istraživanja Apple je ostvario od 5% do 25% ukupnog rasta zarade. U sudskim dokumentima koji su dostupni javnosti vidi se da postoji saglasnost između kompanija Google i Apple, da Google plati određeni procenat novca koji zaradi od korisnika iPhone-a i iPad-a.

Apple se trudi da privuče investitore uz pomoć linije usluga koju nudi i iznosi oko 13% od godišnjeg prihoda Apple-a. Kada Apple-ovi izvršni direktori pričaju o uslugama kompanije, oni se fokusiraju na zaradi koju je Apple ostvario od prodaje softvera na App Store-u ili ostvarenoj zaradi, na primer, preko Apple Music-a.

Kada sve sagledamo, analitičari su počeli od cifre koja je iznosila jednu milijardu u 2014. godini i od tada ta cifra došla je do tri milijarde dolara. Ukoliko Google ne promeni ugovor koji ima sa Apple-om, svota novca koju plaća će se povećavati svake godine.

Pročitajte i:  Google plaća 15 milijardi dolara da ostane podrazumevani sistem za pretragu u Safari browser-u

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,