Top50 Glas publike

Google plaća Wikimedia fondaciji za bolji pristup informacijama

Google plaća Vikimedijinoj fondaciji da pomogne u serviranju najtačnijih i najsavremenijih informacija na svom pretraživaču. Fondacija Wikimedija, neprofitna grupa koja stoji iza Vikipedije, kaže da je Google jedna od prvih kompanija koja je kupila njenu komercijalnu Enterprise uslugu.

PCPress.rs Image

Google prepoznao potencijal Wikimedia servisa

Pokrenut prošle godine, Wikimedia Enterprise omogućava korisnicima koji ponovo koriste ogromne delove informacija sa Wikimedijinih usluga da efikasnije pristupe njegovom sadržaju. Umesto da se oslanja na besplatne izvore podataka i javno dostupne API-je da bi izvukli informacije sa Vikipedijinih veb stranica, Wikimedia Enterprise omogućava korisnicima da koriste API-je koji su pogodniji za recikliranje i izbacivanje informacija u mnogo većem obimu. Usluga takođe omogućava korisnicima da preuzmu ažuriranja za sadržaj koji koristi, pomažući da se spreči pojavljivanje zastarelih ili netačnih informacija na vebu van Vikipedije.

Iako to možda niste primetili, Google koristi Wikimedijine usluge na više načina. Najočiglednije je u okviru njegovih „panela znanja“, koji se pojavljuju sa strane stranica sa rezultatima pretrage kada tražite ljude, mesta ili stvari u Google-ovoj ogromnoj bazi podataka. Vikipedija je jedan od izvora koje Google često koristi za popunjavanje informacija unutar ovih panela. Google takođe citira Vikipediju u informativnim panelima koje dodaje nekim video snimcima na YouTube-u da bi se borio protiv dezinformacija i teorija zavere.

Pročitajte i:  Google mora da pruži korisnicima jasne informacije o svojim uslugama

Nije baš jasno kako će novo partnerstvo Google-a promeniti stranu stvari krajnjeg korisnika. Tim Palmer, generalni direktor Google-ovog partnerstva za pretragu, nejasno je prokomentarisao da se Google raduje „produbljivanju“ svog partnerstva sa Vikimedija fondacijom kroz svoju Enterprise uslugu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,