Google planira dodatak blokiranju nesigurnih preuzimanja sadržaja

Google je predložio dodatak za automatsko blokiranje preuzimanja sadržaja sa nesigurnih web-sajtova, a u okviru budućih verzija Chrome pretraživača. To znači da korisnici, između ostalog, neće moći da preuzimaju sadržaje koji se isporučuju preko HTTP konekcija, budući da će ih Chrome pretraživač označavati kao nesigurne.

PCPress.rs Image

Novi potez se objašnjava željom da se uspostavi bolja ravnoteža između kvaliteta sadržaja i sigurnosti korisnika, te će se blokirati oni fajlovi za koje se sumnja da bi mogli da sadrže maliciozne delove koda, te druge opasnosti. Direktor sigurnosnog odseka kompanije Mozilla izrazio je interesovanje za novu opciju, te dodao da bi bila korisna i u okviru Firefox-a, budući da je preuzimanje sadržaja koji korisnike dovode u rizik sve češća pojava. Iako bi novi korak mogao da donese veću online sigurnost, nekim korisnicima se verovatno neće dopasti sve ono što dolazi sa novom funkcijom, budući da sprečavanje preuzimanja sumnjivih fajlova uključuje i neke na koje se naviklo, a poput piratskih sadržaja.

Pročitajte i:  Tehnološki giganti razvijaju sopstvene čipove

Pored navedenog Google je najavio i sprečavanje preuzimanja sadržaja iz reklama, a u slučajevima kada se ne traži dozvola korisnika, čime se sprečava slučajno preuzimanje malicioznih fajlova.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,