BIZIT 2022

Google Play aplikacije kao izvor phishing prevara

Postaje sve jasnije da kompanija Google ima ozbiljnih poteškoća u eliminisanju malicioznih aplikacija iz Play Store-a, te su korisnici često žrtve phishing i drugih prevara.

PCPress.rs Image

Poslednji primer uključuje 30 Android aplikacija koje su koristile različite maliciozne taktike, uključujući i onu koja je korisnike sprečavala da ih uklone sa svojih telefona nakon što primete sumnjivo ponašanje. Tako su aplikacije sa štetnim programima preuzete preko četiri miliona puta, što je ozbiljna cifra budući da su štete koje su korisnici pretrpeli prilično velike. Ovakve aplikacije su korisnicima prikazivale neželjene sadržaje, te čak preuzimale plejere koje su ovi plaćali bez znanja i pristanka, dok su maliciozni web-sajtovi za to vreme prikupljali podatke o korisnicima, uključujući adrese i brojeve telefona.

PCPress.rs Image

Sve otkrivene aplikacije su bile u vezi sa novim opcijama za kameru, te obradu fotografija, a prve tri po broju preuzimanja su “Pro Camera Beauty,” “Cartoon Art Photo“ i “Emoji Camera,” od kojih je svaka preuzeta preko milion puta, dok “Artistic effect Filter,” “Selfie Camera Pro“ i “Horizon Beauty Camera“ imaju po 100 hiljada preuzimanja. Ni jedna aplikacija nije upozoravala korisnike da će prikazivati reklame, tako da u početku nije bilo lako da se utvrdi odakle ove dolaze. Pored toga malver je uklanjao ikonice problematičnih aplikacija, pa korisnicima nije bilo lako da ih pronađu kako bi ih uklonili.

Pročitajte i:  Google omogućava third-party plaćanja u EU

Izvor: Slash Gear

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,