Google Play blokira aplikacije u Rusiji

Google je nedavno počeo da blokira developere iz Rusije, te da im onemogućava da u online prodavnici prodaju i ažuriraju aplikacije koje se plaćaju.

PCPress.rs Image

Google Play dakle pojačava sankcije, a s merama se počelo 5. maja. Ruski developeri i dalje mogu da objavljuju i ažuriraju besplatne aplikacije, a korisnici će moći da ih preuzimaju direktno u prodavnici. One za koje se plaća će s druge strane biti blokirane, a ostavljena je mogućnost da se onima koji su neke aplikacije već kupili produži period korišćenja do godinu dana, ali bez naplaćivanja nove pretplate.

PCPress.rs Image

Ukoliko se aplikacije za koje se plaća transformišu u besplatne, onda mogu da ostanu u prodavnici, budući da je cilj sankcija sprečavanje da se ostvari zarada. To znači da vitalne aplikacije mogu da nastave da postoje kao Google Play ponuda, a ovo je još jedan korak kada su u pitanju restriktivne mere s kojima se počelo 10. marta, kada su prvi put blokirane aplikacije za koje se plaća. Tom prilikom je fokus bio na korisnicima, a sada su to i developeri, budući da svoje aplikacije više neće moći da prodaju ni korisnicima izvan Rusije.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: