Google Play: Maliciozne aplikacije ugrozile još 1,7 miliona uređaja

Google Play, online prodavnica za Android aplikacije, još jednom je postala mesto za širenje malicioznih elemenata, te je otkriveno još 56 štetnih aplikacija koje su do sada instalirane na preko 1,7 miliona uređaja.

PCPress.rs Image

Problem je nastao zbog Tekya familije malvera, koja generiše klikove na reklame, i na taj način svojim kreatorima donosi dobit. Da bi lažni klikovi izgledali kao pravi malver koristi Android “MotionEvent” mehanizam, preko kojeg simulira akcije korisnika. U trenutku kada su otkrivene aplikacije su bez problema prolazile VirusTotal i Google Play Protect provere, a 24 problematične aplikacije bile su namenjene najmlađim korisnicima.

PCPress.rs Image

Google Play je uklonio svih 56 aplikacija nakon što ih je Check Point prijavio, ali situacija i dalje ukazuje na problematične prostore u okviru Google prodavnice. Budući da je dostupno preko tri miliona aplikacija, te se na stotine novih doda svakog dana, proveravanje svake aplikacije je nemoguća misija, što korisnike ostavlja u nezgodnom položaju, najpre zbog toga što to što se neka aplikacija našla u legitimnoj prodavnici ne znači da je bezbedna.

Pročitajte i:  Instagram testira oglase koji se ne mogu preskočiti

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: