Google Play: Povoljniji uslovi za developere

Google je nedavno najavio ozbiljne promene kada su u pitanju prihodi od Google Play aplikacija, a radi se o koracima koji bi mogli povoljno da utiču na položaj nezavisnih developera, te malih kompanija čije zarade zavise od Android aplikacija.

PCPress.rs Image

Kompanija će od 1. jula umanjiti deo koji uzima od pojedinačnih developera, a promena se odnosi na prvih milion dolara od ukupnih godišnjih prihoda. Procenat koji se traži će umesto prethodnih 30% sada iznositi tek 15%, dok će se naknada od 30% i dalje zadržati za prihode od preko milion dolara. Google tvrdi da će veliki broj developera osetiti smanjenje naknada, a za neke će se troškovi umanjiti i za 50%.

Na površini ovo izgleda kao dogovor koji je Apple objavio 2020. godine, kada je najavljeno da će developeri koji zarađuju manje od milion dolara ubuduće kompaniji davati 15% od prihoda. Eksperti ipak ističu da se ono što je Google uradio razlikuje, te da je ponuda nešto više darežljiva prema developerima. Naime, Apple visinu naknade menja čim neki developer pređe sumu od milion dolara, pa ovaj automatski plaća 30% – ako zaradi 800 hiljada, daje 15% od ukupne sume, a ako prihodi stignu do, na primer, 1,3 miliona dolara, plaća se 30% od celokupne zarade.  Google za prvi milion naplaćuje 15% od ukupne zarade nezavisno od ukupnih prihoda, pa tako onaj koji na primer zaradi 1,2 miliona dolara kompaniji daje 15% za deo od milion dolara, te 30% za deo od 200 hiljada dolara.

Pročitajte i:  Opasnost: Chrome i maliciozne ekstenzije

PCPress.rs Image

Developeri koji zavise od Android aplikacija su tako u prednosti u odnosu na one koji rade za kompaniju Apple, a giganti ovim potezom ne bi trebalo da izgube mnogo, budući da najveći deo zarada od aplikacija dolazi od onih developera koji beleže daleko veće prihode.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,