Top50 Glas publike

Google počinje da uvodi end-to-end enkripciju u grupne četove u Messages-u

Google je danas objavio da je počeo sa uvođenjem end-to-end enkripcije za grupne četove u Messages-u.

PCPress.rs Image

RCS omogućava end-to-end enkripciju, dok SMS ne

Kompanija je rekla da će ovu funkciju učiniti dostupnom nekim korisnicima u otvorenom beta programu u narednim nedeljama. Vredi napomenuti da pojedinačni četovi u Google Messages-u već podržavaju end-to-end enkripciju. I ranije ove godine na svojoj godišnjoj konferenciji za programere, I/O 2022, Google je najavio da će doneti sličnu funkcionalnost grupnim razgovorima u svojoj aplikaciji Messages. U to vreme, kompanija je takođe rekla da će ovu funkciju učiniti dostupnom svim svojim korisnicima do kraja ove godine. Sada, mesecima kasnije, Google je konačno naveo kada će ova funkcija biti dostupna za korišćenje.

„RCS omogućava end-to-end enkripciju, dok SMS ne. To znači da su svi tekstovi jedan na jedan koji se šalju koristeći Google Messages, na primer, šifrovani, tako da su privatni i bezbedni i mogu da ih vide samo pošiljalac i primalac“, napisao je Google u postu na blogu najavljujući funkcionalnost. „A sada, end-to-end enkripcija počinje da se primenjuje za grupne razgovore i biće dostupna nekim korisnicima u otvorenom beta programu tokom narednih nedelja“, dodala je kompanija. Pored ovoga, Google je takođe najavio da će uskoro korisnici Google Messages-a moći da reaguju na RCS poruke bilo kojim emodžijem.

Pročitajte i:  Google omogućava kontinualno skrolovanje u rezultatima pretrage na računarima

Jednostavno rečeno, kompanija čini RCS poruke manje dosadnim i razgovorljivijim. Pored toga, tehnološki gigant je iskoristio ovu priliku da kritikuje Apple, kompaniju koja se uzdržala od usvajanja RCS – formata koji Google agresivno promoviše – u sopstvenoj aplikaciji za razmenu poruka pod nazivom iMessages. Da se ​​podsetimo, izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk je rekao: „Kupite svojoj mami iPhone“, kada se korisnik požalio na probleme koje izaziva nedostatak interoperabilnosti između iMessages-a na njegovom iPhone-u i Messages-a na Android telefonu njegove majke. U svom blog postu koji je najavljivao razvoj, Google je rekao da iako su svi glavni mobilni operateri usvojili RCS, Apple je „zaglavio u 1990-im“. „A danas su svi glavni mobilni operateri i proizvođači usvojili RCS kao standard — osim Apple-a. Apple odbija da usvoji RCS i nastavlja da se oslanja na SMS kada ljudi sa iPhone-om šalju poruke ljudima sa Android telefonima, što znači da je njihovo slanje SMS-a zaglavljeno u 1990-im“, saopštila je kompanija.

Izvor: Bgr

Pročitajte i:  Gogle planira razvoj Gmail i Calendar aplikacija za Wear OS

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *