Google počinje testiranje zamene third-party kolačića

Google je napravio korak bliže zabranjivanju kolačića trećih strana iz Google Chrome pretraživača. Internet gigant počeo je sa testiranjem tokena poverenja kod programera, sa obećanjima da će uskoro preći na više live testova. Kao i do sada, kompanija se nada da će ukinuti kolačiće trećih strana u Chrome-u nakon što se pokaže da nova zamena može da zadovolji potreba i korisnika i oglašivača.

google menja third-party kolačiće

Korak bliže brisanju kolačića

Tokeni poverenja imaju za svrhu podsticanje poverenja korisnika na sajtovima bez oslanjanja na trajne identifikacione podatke poput kolačića trećih strana. Teoretski, sprečavaju prevaru na bazi botova bez vezivanja podataka za pojedince. Ovo bi bio samo jedan okvir kao deo veće Sandbox privatnosti, uključujući više otvorenih standarda. Google želi da do 2022. godine u potpunosti ukloni kolačiće.

Testiranje dolazi u trenutku kada Google želi da poboljša transparentnost oglasa. Uvešće funkciju “O ovom oglasu”, koja prikazuje proverena imena oglašivača. Prvobitno će biti dostupna samo za oglase kupljene putem Google Ads-a i Display & Video 360, ali bi se dalje trebalo širiti tokom 2021. godine. Google se obavezao da će raditi na suzbijanju dezinformacija oglasa na svojim web lokacijama, a dokazivanje autentičnosti nekih oglasa u tome može pomoći.

Pročitajte i:  CCI pokreće još jednu istragu protiv Google

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: