TrendMicro

Google pod optužbom od 5 milijardi dolara

Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svetu, Google, se ponovo suočava sa velikim optužbama. Naime, tvrdi se da je Google narušio privatnost korisnika koji su pretraživali po internetu i “private mode” režimu. Google i Alphabet će, ako izgube na sudu, morati da plate 5 milijardi dolara odštete.

google optuzba

Opet narušavanje privatnosti korisnika u centru pažnje

Po optužbi, Google će morati da isplati 5 milijardi dolara ako se dokaže da su svoje korisnike špijunirali čak i prilikom upotrebe “private mode” režima. Mnogi korisnici pretpostavljaju kako se njihova istorija pretraga ne beleži kada to čine uz pomoć “private mode” režima, ali iz kompanije poručuju da to nije slučaj. Oni navode da sakupljanje takvih podataka nije nelegalno, i da ova tužba jednostavno neće imati epilog kakav drugi priželjkuju. Anonimni režim u Google Chrome pretraživaču služi da korisnici pretražuju internet bez da se njihova aktivnost beleži u samom pretraživaču ili na uređaju. Međutim, sve što korisnik radi u takvom režimu može se zabeležiti od strane Google Analytics alata.

Pročitajte i:  Google omogućava lakšu pretragu Reddita i drugih foruma

Google objašnjava celu situaciju da je jasno da oni imaju prava da beleže pretrage iz anonimnog režima, i da bi korisnici trebalo više da čitaju njihove dokumente o privatnosti podataka, onda ne bi dolazilo do ovakvih, loših tumačenja. Posećene lokacije se koriste radi analize performansi stranica, sadržaja, proizvoda, marketinga i još mnogo toga.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: