Google pokreće AI lip-sync izazov

Google je pokrenuo AI lip-sync izazov za sve koji žele da učestvuju.

PCPress.rs Image

Izazov je otvoren

Zainteresovani mogu da posete web stranicu koju je Google postavio i testiraju svoje veštine sinhronizacije usana. Izazov je pokrenula Google-ova grupa AI Exeriments – ista grupa koja stoji iza Google-ovog Pixel uređaja. Svrha izazova je da omogući da pravi pevači poduče AI sistem (koji kompanija YouTube naziva jednostavno LipSinc) kako da čita usne. Google se nada da će sistem AI koristiti kao deo napora za razvoj aplikacija za osobe sa poremećajima govora, kao što je ALS.

Izazov je jednostavan: korisnici mogu da kliknu na dugme „Pokreni eksperiment“, što ih dovodi do drugog ekrana koji konfiguriše Google-ov sistem za rad sa korisničkom opremom. Nije potreban mikrofon – samo video kamera. Na sledećem ekranu, korisnik se pojavljuje u oblačiću sličnom onom u video call-u putem pametnog telefona.

Kada korisnik klikne na dugme „Spreman sam“, pokreće melodiju za sinhronizaciju usana, „Dance Monkey“ od Tonesa. Tada bi korisnik trebalo da otpeva pesmu glasno ili tiho. Po završetku pesme, korisnik se prebacuje na drugi ekran gde dobija svoj rezultat predstavljen od jedne do pet zvezdica. Na početnoj stranici, Google navodi da je izazov izgrađen na kompanijskoj tehnologiji inteligencije TensorFlow.js i da deluje tako što prati orijentire na licu dok se usne korisnika sinhronizuju. Takođe navodi da je aplikacija optimizovana tako da najbolje radi sa Google Chrome-om.

Pročitajte i:  Pametne mašine oblikuju doživljaj sveta

Nije poznato da li će AI lip-sync izazov biti proširen ili ažuriran ili koliko dugo će biti dostupan.

Izvor: Techxplore

Facebook komentari:

Tagovi: