Top50 Glas publike

Google pokušao da cenzuriše i otpustio svoju AI naučnicu

Istaknuta naučnica na polju etike u istraživanju veštačke inteligencije Timnit Gebru navodi da ju je kompanija Google u kojoj je do nedavno radila otpustila zbog, kako je navela “cenzure u istraživanju, bez presedana”. Pretpostavljeni u kompaniji otpustili su Gebru jer je odbila da poveče akademski rad u kojem se navodi kritički stav prema veštačkoj inteligenciji u koju kompanija polaže velike nade.

PCPress.rs Image

Wired izveštava da joj je prošlog meseca prišao jedan od menadžera kompanije i tražio joj da povuče svoje ime ili ga u potpunosti ukloni iz istraživanja u kojem je bila koautor.

U tom istraživanju se raspravlja se o etičkim problemima u napretku veštačke inteligencije koja se upotrebljava u radu sa jezicima, u oblasti za koju Google veruje da je veoma bitna u budućnosti poslovanja kompanije. Iako iz Google-a ističu da ona nije dobila otkaz, Timnit Gebru je u svojim objavama na društvenim mrežama saopštila drugačije.

Pročitajte i:  Google - zaposleni testiraju konkurente u ChatGPT

Od tada, Gebru je dobila samo podršku AI zajednice u Google-u ali i na drugim mestima, uključujući i kompanije Microsoft i Nvidia. Mnogi tvrde da je otpuštajući naučnicu Google uništio svoju reputaciju na polju AI-ja. Više od 200 Google radnika je potpisalo otvoreno pismo pozivajući IT diva da detalje o slučaju objavi kako bi se sačuvao “integritet istraživanja i akademska sloboda.”

Izvor: breitbart

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,