BIZIT 2022

Google povezuje data centre SAD-a i Evrope transatlantskim kablom

Google je u utorak 17. jula, najavio još jedan veliki projekat, koji ima u planu kablove ispod površine mora, a ovoga puta u pitanju je privatna linija koja se proteže preko Atlantskog okeana, kako bi se povezali data centri između SAD-a i Evrope.

Planirani „Dunant“ kabl (nazvan po osnivaču Crvenog Krsta Henry Dunant-u) će svoje krajnje odredište imati u Francuskoj, nakon što bude razvučen preko gotovo 6.500 kilometara po dnu okeana. Kabl će povezivati Google-ovu regiju u Severnoj Virdžiniji sa svojom belgijskom regijom, a očekuje se da će biti operativan do kraja 2020. godine.

Ova objava prati tri druge, koje su, takođe, stigle tokom ove godine. Dve se odnose na Havfrue kabl, koji povezuje SAD sa Danskom i Irskom, kao i Hong Kong-Guam kabl, koji su deo konzorcijumskih sporazuma. Treći (Curie) kabl koji povezuje SAD i Čile, biće privatno vlasništvo Google-a. Kablovi su uglavnom namenjeni poboljšanju performansi cloud infrastrukture kompanije, pri čemu je Curie prvi kabl ovakve vrste koji je naručila velika kompanija koja ne pripada telekomunikacionom sektoru. Prema navodima, Google je kreirao i veliki broj drugih bitnih konzorcijumskih investicija u kablove ispod površine mora.

Pročitajte i:  Google Meet ažuriranje: Od sada je moguće strimovati sastanke uživo na YouTube

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , ,