Top50 Glas publike

Google povezuje pretrage sa brojem telefona

Google je odlučio da zaboravi na principe privatnosti i poveže brojeve telefona korisnika sa njihovim pretragama. Ovi podaci će biti u svakom trenutku dostupni državnim organima.

Google povezuje pretrage sa brojem telefona gugl privatnost cenzura kina

Dobro su poznate “muke” američkih kompanije kojima Kina nikako ne dozvoljava da uđu na ovo ogromno tržište. Glavni razlog je, do sada, bila nemogućnost kineskih vlasti da kontrolišu protok informacija i vode evidenciju o aktivnostima korisnika. I dok se neke kompanije još uvek snebivaju da li da popuste pod zahtevima vlasti, Google je odlučio da se uradi sve što se traži.

Stiže kineski Google  – ubica privatnosti

Kako prenosi The Verge, Google kreira aplikaciju koja će rezultate Google pretraga povezati sa mobilnim telefonima kineskih korisnika. Na ovaj način bi se kompanija povinovala kineskim zakonima o cenzuri što bi im širom otvorilo vrata kineskog tržišta.

Projekat Dragonfly, kako je nazvan, se radi u tajnosti za njega se saznalo nakon što je informacije otkrio izvor iz kompanije. Kako je navodno reč o aplikaciji koja se vezuje na broj Android telefona na kojem je instalirana, identifikovanje “kriminalaca” će biti lako.

Pročitajte i:  Google počinje da uvodi end-to-end enkripciju u grupne četove u Messages-u

kina cenzura internet online zastava

Google demantuje postojanje Dragonfly aplikacije

Uhođenje korisnika je samo šlag na cenzorskoj torti koja će u pretragama zabraniti pojmove “ljudska prava”, “studentski protesti” i “Nobelova nagrada”. Google nije potvrdio postojanje projekta, ali ono što se nezvanično zna je da je više zaposlenih dalo otkaz odbijajući da radi na aplikaciji koja špijunira za kinesku državu.

Čak i da ne uzima brojeve telefona, problematična je sama činjenica da bi se informacije korisnika pohranjivale na kineske servere. Jasno je da su oni pod kontrolom vlasti i da imaju pravo pristupa informacijama “iz bezbednosnih razloga”. Facebook takođe pokušava da otvori kancelarije u Kini nadajući se profitu koji mu je do sada bio nedostupan.

Izvor: The Intercept

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,