Top50 Glas publike

Google pravi saobraćajne nesreće

google-maps-risk Jedna žena u Americi tuži Google zbog pogrešnih informacija koje je dobila putem servisa Google Maps, zbog čega je doživela saobraćajnu nesreću na autoputu. Ne bi to bilo toliko čudno, uzevši u obzir karakteristike autoputeva u toj dalekoj zemlji, da ta gospođa nije išla peške.

Gospođa Rosenberg tuži Google zbog pogrešnih informacija o smeru kretanja, zbog čega je greškom dospela na autoput, gde ju je udario auto. Da odmah demantujemo: dotična osoba nije rasejano hodala gledajući u neki prenosni uređaj i prateći mapu, već je unapred odštampala uputstvo sa Google Maps sajta, na kome je uočljivo i jasno pisalo da je sekcija sajta koja pomaže u hodanju još u beta fazi, i da su greške u usmerenosti ulica i drugim podacima moguće. Slepo verujući dobijenim podacima, gospođa Rosenberg je došetala do autoputa, ne primetivši da hoda u suprotom smeru i da to nije obična ulica, i doživela sudar sa automobilom.

Odšteta koju traži nije enormna, "svega" stotinjak hiljada dolara, ali ne bih smeo da se kladim da će pare dobiti. Zapravo, ne bih smeo da se kladim i da neće, obzirom na rezultate na Svetskom prvenstvu. Jedno je sigurno: nema puno ljudi koji bi pali pod auto jer im je tako rekako Google.

Pročitajte i:  Otkazi u Google, Microsoft-u i Amazonu

Tužakanje se isplati U Americi, naravno. Gde drugde postoji zakon koji omogućava bivšim zaposlenicima da tuže bivše kompanije u ime države, i da kao nagradu dobiju ugovoreni deo milionske kazne.

Primera radi, trenutno je u toku proces u kome država tuži Oracle zbog primene cenovnika prilikom prodaje licenci državnim službama koji nisu primenjivani na ostale kupce. Tačnije, Oracle je usmeravao ostale kupce na svoje dilere, kojima je zatim davao velike popuste. Državi je, međutim, direktno Oracle prikazivao cenovnike, i tako uzimao pozamašan deo kolača.

Da biste bolje razumeli koliko je to kolač, setimo se da je 2009. godine NetApp bio u sličnoj poziciji, gde je dokazana krivica za nameštanje cena i naplaćena kazna u iznosu od 128 miliona dolara. Bivši zaposleni ove kompanije, Igor Kapuscink, je kao nagradu za tužakanje dobio fascinantnih 19 miliona dolara.

Čita li neko iz vlasti ovaj naš časopis?

PC Press

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,