ePlaneta

Google problemi: Kad AI kopira prave umetnike

Već se neko vreme vode rasprave o tome da li su dela koja kreiraju AI sistemi prava umetnička dela. Problemi se umnožavaju, a najnoviji nisu u vezi s plagiranjem, bar ne direktno.

PCPress.rs Image

AI se više ne meša samo u proces stvaranja umetnosti, već pravi svoje verzije dela koja postoje stolećima. Po drugi put u poslednjih mesec dana jeda slika koju je napravio AI se našla u vrhu rezultata pretraživanja. Oni koji su tražili sliku poznatog umetnika su tako dobili lažno delo, što veoma liči na ono što rade lažne vesti.

Korisnici koji su u maju poželeli da na internetu potraže slike američkog slikara Edwarda Hoppera su dobijali “slike” koje je kreirala neka AI alatka. Problem je ubrzo saniran, ali su lažne slike videli mnogi. Sada je red došao i na Johannesa Vermeera, budući da se slavna Devojka sa bisernom minđušom zaodenula u novo lažno ruho kvaziumetnosti.

PCPress.rs Image

Oni koji poznaju umetnost i pomenute umetnike su brzo uočili problem (ruku na srce, razlika je više nego očigledna, ali isto važi i za lažne vesti u koje mnogi veruju), ali šta je s onima čije se oko nije toliko naviklo na prava umetnička dela? Izgleda da ulazimo u novu eru plagiranja, a moderni prevaranti još lakše kopiraju slavne umetnike – nekad su i sami morali da budu talentovani, danas to više nije slučaj.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Snap i vodeni žig na AI slikama
SBB

Tagovi: , , ,