Google proizvođačima iz Evrope počinje da naplaćuje korišćenje Android aplikacija

Google menja način izdavanja dozvola za korišćenje Android aplikacija na području Evrope, te planira da po prvi put naplaćuje novčane nadoknade za Play Store i druge Google aplikacije.

PCPress.rs Image

Odluka je usledila nakon presude iz jula, u kojoj je Evropska komisija Google-u odredila kaznu od pet milijardi dolara, a kako bi ga sprečila da Chrome i svoje ostale aplikacije za pretraživanje učini potpuno dominantnim u okviru Android operativnog sistema, te na taj način uništi konkurenciju. Google do sada nije naplaćivao nadoknade za korišćenje Android aplikacija, budući da je najveći deo prihoda dolazio upravo od Chrome-a, te drugih aplikacija za pretraživanje, ali pomenuta presuda menja pozicije u poslovnoj jednačini, budući da je Google primoran da Chrome odvoji od Android-a. To znači da će zainteresovani proizvođači ubuduće morati da plaćaju za određene stvari, poput Play Store-a, koji se smatra vitalnim središtem Android-a, ali je pre svega servis kompanije Google.

Osnova Android operativnog sistema ostaće besplatna i open-source, ali ako proizvođači telefona i tableta sa područja Evrope žele Play Store i Google aplikacije moraće da plate određene nadoknade. Tako će Play Store, te mnoge Google-ove aplikacije poput Gmail-a i Google Maps, biti okupljene u paket koji će biti obuhvaćen ugovorom i određenom novčanom nadoknadom.

Pročitajte i:  YouTube će prestati da prikazuje reklame na nekvalitetnim video snimcima za decu

PCPress.rs Image

Proizvođači Android uređaja sa područja Evrope će tako dobiti tri opcije: da u svoje uređaje ne uključe Play Store i Google aplikacije, da u uređaje uključe Play Store i aplikacije, ali ne i Chrome, te da u svoje uređaje uključe sve pomenuto, kao što je slučaj sa svim Android telefonima koji se proizvode danas. Google bi na ovaj način mogao da izgubi deo tržišta, a ako se najveći broj proizvođača odluči za drugu opciju, budući da konkurentski internet pretraživači dobijaju priliku da prokrče put do pametnih telefona koji će se proizvoditi u budućnosti.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,