BIZIT 2022

Google proučava posledice klimatskih promena

Agencija Ujedinjenih Nacija koja se bavi klimatskim promenama dobila je dragocenog saveznika u borbi protiv klimatskih promena, nakon što je Google odlučio da deo svojih resursa usmeri ka ovom cilju.

Naime, uloga Google-a će biti da olakša pristup podacima o klimatskim promenama, te kreira platformu koja bi svima omogućavala da pristupe podacima koje će prikupljati sateliti ove kompanije. Partnerstvo će se na početku fokusirati na ekosisteme koji sadrže čistu vodu koja može da se koristi za piće. Ti ekosistemi pružaju utočište za oko 10% svetske populacije, a naučnici upozoravaju da klimatske promene sve više utiču na smanjenje bidiverziteta u tim područjima. Google bi uz pomoć svojih satelita trebalo da omogući lakše mapiranje ovih prostora, da bi nakon toga omogućio lak pristup prikupljenim podacima, zahvaljujući čemu bi organizacije mogle da prate stanje u realnom vremenu, te reaguju na vreme.

Prikupljanje i analiziranje satelitskih podataka nije ni lako ni jeftino, ali Google već ima razvijene tehnike, a zahvaljujući Google Maps i Google Earth, pa će podaci koji korisnicima omogućavaju da posete Ajfelov toranj u budućnosti imati ulogu u čuvanju planete.

Pročitajte i:  Samsung kaže da je jedini lek za zavisnost od tehnologije – još veća zavisnost od tehnologije

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,