ASUS Zenbook

Google radi na poboljšanju privatnosti Android korisnika

Google je počeo sa novim merama zaštite za Android korisnike koji odbiju deljenje ID-a za oglašavanje specifičnog za uređaj koji kompanijama omogućava praćenje korisnika na različitim aplikacijama. Ako programeri pokušaju da pristupe ID-u nekoga ko je odbio praćenje, dobiće niz nula, a ne korisne informacije.

Google radi na poboljšanju privatnosti Android korisnika.

Google-ova nova politika privatnosti može parirati Apple-ovoj

Korisnici već imaju mogućnost da ograniče praćenje oglasa i resetuju svoj ID za oglašavanje, ali programeri su našli način da zaobiđu ta ograničenja. Nove zaštitne mere mogle bi parirati Apple-ovoj strožoj politici privatnosti za praćenje aplikacija uvedenoj u iOS 14.5 operativnom sistemu. Kritičari su optužili Google kako je u prošlosti oklevao da poboljša kontrolu privatnosti do te mere da je navodno skrivao postavke kako bi odvratio ljude od upotrebe.

Taj fokus se promenio tokom godina, do trenutka u kom će Android 12 sadržati sve vidljivije kontrole privatnosti. Ovakav potez bi mogao biti koristan ukoliko korisnici koji koristite Android žele poboljšanu privatnost. Međutim, mnogi smatraju da postoji zabrinutost da će Google, ali i Apple, imati nesrazmerno veću moć nad podacima korisnika.

Pročitajte i:  Facebook, Google i Twitter možda odlaze iz Hong Konga

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
5G i IoT - specijalno izdanje

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.