BIZIT 23

Google radi na razvoju novog AI pretraživača

Suočavajući se sa obnovljenom konkurencijom od strane Microsoft-a i OpenAI-a, Google radi na pretraživaču sa veštačkom inteligencijom. Kompanija je u ranoj fazi stvaranja usluge pretraživanja koja će pokušati da predvidi šta želite od nje u nadi da će ponuditi daleko personalizovanije iskustvo. Projekat nema jasne rokove. Međutim, znajući da Google takođe razvija paket novih AI funkcija za svoj postojeći pretraživač pod kodnim imenom „Magi“, možemo uskoro očekivati velike promene.

PCPress.rs Image

Uskoro stiže novi pretraživač zasnovan na veštačkoj inteligenciji

Među funkcijama koje Google razvija je i chatbot koji može da odgovori na pitanja softverskog inženjeringa i generiše isečke koda. Kompanija je takođe eksperimentisala sa funkcijom koja bi omogućila ljudima da traže muziku kroz razgovor sa četbotom. Za sada, po navodima, na novim funkcijama radi oko 160 inženjera.

Drugi novi dodaci „u različitim fazama razvoja“ uključuju Chrome funkciju nazvanu „Searchalong“. To bi omogućilo chatbotu da skenira veb stranicu koju čitate kako bi ponudio kontekstualne informacije. Na primer, ako ste tražili mesto za boravak na Airbnb-u, mogli biste da zamolite čet-bota da vam kaže šta da vidite i radite u blizini planiranog smeštaja. „GIFI“ i „Tivoli Tutor“, još jedan par eksperimentalnih funkcija, omogućili bi korisnicima da podstaknu Google pretragu slika da generiše slike i razgovaraju sa četbotom kako bi naučili novi jezik. Vredi napomenuti da su mnoge od ovih funkcija koje je Google ili demonstrirao u prošlosti ili postoje na drugim platformama kao što je Duolingo. Na primer, generisanje slika je već dostupno u alatu Slides.

Pročitajte i:  Bot koji "krade" vaše postove da bi nešto naučio

Google navodno planira da najavi Magi sledećeg meseca pre nego što uvede dodatne nove funkcije negde na jesen. Taj trenutak sugeriše da će se projekat pojaviti na I/O 2023. Kompanija planira da ponudi Magi-jeve funkcije milionima ljudi u SAD pre nego što proširi dostupnost na 30 miliona korisnika do kraja godine.

Podvlačeći važnost Magija za Google, Samsung je navodno rekao kompaniji prošlog meseca da razmatra da Bing bude podrazumevana pretraga na svojim uređajima. Izjava je navodno naterala Google da ubrza svoj rad na AI pretraživalu. Ugovor kompanije o pretrazi sa Samsungom vredi oko 3 milijarde dolara godišnje. Ove godine, njegov unosan ugovor o pretraživanju sa Apple-om, koji je predmet čestih antimonopolskih kontrola, takođe je na obnovi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,