BIZIT 2022

Google se pravda zbog lošeg rangiranja ruskih sajtova

Rusija je optužila Google da manipuliše rezultatima internet pretraga kad su u pitanju sajtovi Sputnik i Russia Today.

Google sputnik russia today rusija okršaj internet

Malo je potrebno za svađu, naročito kad u pozadini svega stoje geopolitički sukobi Rusije i Amerike. Obe države rade sve što mogu kako bi proširi svoj uticaj u svetu a zato najviše vole da koriste online medije. I dok su Amerikanci svoju medijsku mašineriju doveli do savršenstva, Rusija pokušava da uzvrati sa portalima Sputnik i Russia Today.

Da li je Rusija u pravu kada se žali na Google?

Google je izgleda čačkao nešto vezano za rangiranje ovih stranica u pretraživaču, što je praktično priznao Dr. Eric Schmidt, izvršni direktor Alphabeta. On je izjavio da Google radi na tome da pojedni sajtovi budu manje vidljivi u odnosu na opciju da ih izbaci iz pretraga. Ovo se, blago rečeno, nije dopalo ruskim zvaničnicima. Oni su izrazili “zabrinutost” zbog toga što ovaj pretraživač deskriminiše ruske medije.

Rusi su povukli i konkretni potez, tražeći objašnjenje izjave čelnika kompanije koja stoji iza Google-a. Otišlo se toliko daleko da se zapretilo i tužbom zbog diskriminacije. Ubrzo je stiglo objašnjenje Google-a u otvorenom pismu:

Pročitajte i:  Google otvara vrata za Android aplikacije koje rade na svim vrstama uređaja

Želimo da vas obavestimo da je pričom o rangiranju sajtova, uključujući Russia Today i Sputnik, Dr. Eric Schmidt mislio pre svega na trud Googlea da unapredi kvalitet pretraga. Mi ne menjamo naš algoritam kako bi uticali rangiranje pojedinih sajtova.”

Autentičnost pisma je potvrđena, ali niko nije komentarisao detaljnije ovu objavu. Verujemo da je Rusima sad mnogo lakše i da će se duboko izviniti zbog pogrešnih utisaka. Cela frka stvorila se zbog ruskih portala koje američka vlada optužuje da šire dezinformacije i lažne priče koje su uticale na kampanju Hilary Clinton u vreme predsedničkih izbora. Treba napomenuti i da su Sputnik i Russia Today finansirani od strane ruske države,  po pisanju Reutersa. Googleu ovo nije prvi put da se suočava sa optužbama za zloupotrebu položaja na tržištu i manipulaciju informacijama korisnika. Da li je sve to slučajnost ili se ruska vlada buni s razlogom pokazaće dalji razvoj ove situacije. Okršaj sa Google kompanijom je samo nastavak sukoba Rusa sa američkim kompanijama, pa je tako nedavno prećeno da će se Rusija blokirati Facebook.

Pogledajte i: SONY – Otkrivena Cyber ranjivost u premium video nadzor kamerama
Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,