Google se suočava sa istragom u Kini

Google bi se uskoro mogao suočiti sa zvaničnom istragom Kine protiv ove kompanije, uporedo sa onom koja se pokreće u Sjedinjenim Američkim Državama. Vlada će ispitati optužbe da je Google koristio Android dominaciju da bi ugušio konkurenciju kod mobilnih uređaja, uz nanošenje ekstremne štete kompaniji Huawei i drugim kineskim kompanijama.

google pred istragom u kini

Svi protiv Google-a

Istraga bi mogla započeti već u oktobru i slediti obrazac koji su uspostavili evropski regulatori. Kina će razmotriti istrage koje su druge države vodile protiv Google-a, uključujući i ispitivanje čelnika ove kompanije. Takođe, biće proučena i kazna EU izrečena Google-u tokom 2018. godine u iznosu od 5,1 milijardi dolara. Odluka Kine o tome da li će pokrenuti slučaj protiv najvećeg pretraživača interneta na svetu zavisila je isključivo od odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Odnos između dve najjače zemlje na svetu je na veoma niskom nivou, nakon što su Sjedinjene Države blokirale Huawei u nameri da koristi Google-ov Android operativni sistem, i prisilile ByteDance da proda deo TikTok-a. Ironično, SAD i još nekoliko svetskih država takođe u ovom trenutku planira istragu protiv Google-a. Ministarstvo pravde moglo bi da ispita Google-ovu dominaciju sa operativnim sistemom Android, zajedno sa činjenicom da je baš ova firma vlasnik mnogih kompanija za digitalno oglašavanje i pretraživače. Nakon svih trzavica na relaciji Peking-Vašington, uskoro bi se mogla desiti zajednička istraga protiv kompanije Alphabet njene ćerke kompanije Google.

Pročitajte i:  Fraza „OK Google“ bi u nekim slučajevima mogla postati neobavezna

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: