TrendMicro

Google Search: Maliciozna reklama u vrhu rezultata pretrage

Maliciozna Home Depot kampanja dobila je vidljivo mesto u okviru Google Search rezultata, a u pitanju su reklame koje korisnike preusmeravaju ka lažnim lokacijama za tehničku podršku.

PCPress.rs Image

Maliciozne Google Search reklame nisu ništa novo, pa su do žrtava ranije stizale i u obliku Amazon Prime, PayPal, te eBay kampanja. Reklame izgledaju kao deo legitimnih kampanja, pa korisnici lako postaju žrtve. Home Depot kampanja je poslednja u nizu onih sa lošim namerama, a nalazi se u samom vrhu Google Search rezultata kada se pretražuje termin ‘home depot’. To što se našla na prvoj poziciji čini je još opasnijom, budući da vidljivost u korisnicima budi poverenje. Kada se kursorom prevuče preko reklame vidi se legitimni URL – www.homedepot.com – tako da nema razloga za sumnju. Oni koji kliknu na reklamu biće preusmereni na sumnjive lokacije, pa će nakon nekoliko reklamnih sajtova biti upućeni ka lažnom sajtu za tehničku podršku. U pitanju je stranica za podršku sa lažnim Windows Defender – Security Warning, a na pogođenim uređajima se otvara Print dialog box koji korisnika sprečava da lako zatvori lažnu web stranicu.

Pročitajte i:  Ažuriranje Google Discover-a dodaje veoma traženu funkciju za personalizaciju vašeg fida

PCPress.rs Image

Na prevaru je već naseo određeni broj korisnika koji ne prepoznaju lažne reklame, a neki od njih su napadačima dali dozvolu da uređajima pristupaju s određene udaljenosti i pokreću programe poput Lock My PC. Korisnici se potom obaveštavaju da su u obavezi da kupe paket uz pomoć kojeg će moći da otključaju Windows.

PCPress.rs Image

Preporučuje se da se obrati pažnja na Google Search rezultate, da se izbegavaju reklame i biraju isključivo linkovi ka legitimnim stranicama.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,