Top50 Glas publike

Google search: Pravo na brisanje informacija

Google je nesumnjivo jedno od najboljih i najbogatijih mesta za pretraživanje informacija na internetu, pa korisnici imaju pristup bogatom resursu koji može da ih informiše o skoro svemu.

PCPress.rs Image

To bi 24. septembra moglo donekle da se promeni, bar kada je Evropa u pitanju, budući da poslednja velika Google vest govori o tome da je Evropski sud pravde doneo odluku koja je u vezi sa „pravom da se bude zaboravljeno,“ te rezultatima Google pretraga. Novo pravo omogućava da bilo ko zatraži uklanjanje privatnih informacija, a u slučaju da su neadekvatne, ili da više nisu relevantne, a tu su uključene i informacije o prethodno počinjenim krivičnim delima. Ukoliko zahtev bude bio u skladu sa novim zakonom, Google će biti u obavezi da obriše informacije na koje se zahtev odnosi, a vreme će pokazati da li će obrisani podaci nestati iz globalne, ili samo iz pretrage na području Evrope.

PCPress.rs Image

Iako „pravo da se bude zaboravljeno“ doprinosi očuvanju privatnosti korisnika, ipak utiče i na slobodu govora, a zbog toga što nije teško zamisliti načine na koje može da se zloupotrebi kako bi se manipulisalo rezultatima pretraga.

Pročitajte i:  Google uvodi novu opciju koja olakšava pretragu

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,