BIZIT 2022

Google skenira 50 milijardi Android aplikacija svakog dana kako bi otkrio malvere

Google je nedavno podelio nove podatke vezane za napore da poveća bezbednost Android korisnika, otkrivajući da više pažnje posvećuje aplikacijama koje su dostupne za preuzimanje u Play prodavnici. Kao rezultat toga, Google Play Protect skenira minimum 50 milijardi Android aplikacija svaki dan, tvrde iz kompanije, što znači da je verovatnoća da aplikacije iz Google Play-a uzrokuju bilo kakvu štetu osam puta niža nego kod aplikacija iz drugih izvora.

PCPress.rs Image

Tokom 2018, na primer, Google je odbacio 55% više aplikacija nego 2017, dok se udeo suspendovanja aplikacija povećao za čak 66%. To su sve mogle da budu opasne aplikacije koja bi stigle do Google Play prodavnice i na kraju pokrenule zlonamerne aktivnosti, uključujući ubacivanje advera i prikupljanje korisničkih podataka.

„Ovaj porast uklonjenih aplikacija se može pripisati našim stalnim naporima da se pooštre politike kako bi se smanjio broj štetnih aplikacija u Play prodavnici, kao i naša ulaganja u automatizovane zaštite i ljudske procese revizije koji igraju ključnu ulogu u identifikaciji i eliminaciji loših aplikacija“, objašnjava Andrew Ahn, Product Manager u Google Play-u. Ahn objašnjava da, iako Google naporno radi na tome da spreči opasne aplikacije da stignu do Google Play prodavnice, takođe pokušava da se uveri da one koje se već nalaze na spisku za preuzimanje ne dobijaju ažuriranja ili menjaju određene funkcije u opasne svrhe. 

Pročitajte i:  Rusija ponovo kažnjava Google

U Google-u obećavaju da će nastaviti da budu posvećeni privatnosti korisnika što uključuje i uvođenje nekih novih praksi vezanih upravo za tu problematiku. Takođe, podaci komapnije pokazuju da je 80% zlonamernih aplikacija razvijeno od strane takozvanih prestupnika povratnika i mreže developera kojima je cilj zloupotreba, a kompanija tvrdi da će obratiti više pažnje na ove kategorije u budućnosti.

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,