QNAP Mikroprinc

Google Street View – stiglo vozilo, servis uskoro?

Na Google Plusu osvanule su fotografije Google Street View vozila, koji je postavio korisnik Bane Andreev.

Google Street View vozilo u Beogradu (Photo: Bane Andreev, Google+)
Google Street View vozilo u Beogradu (Photo: Bane Andreev, Google+)

Kako prenosi Netokracija, bela Opel Astra sa Google oznakama i kamerom na krovu snimljena je u ulici Kraljice Natalije, a na pomenutom Google Plus profilu drugi korisnici komentarisali su da je vozilo viđeni i u drugim beogradskim ulicama.

Za dolazak Google Street View servisa u Srbiju završena je sva neophodna dokumentacija, potvrdio je nedavno državni sekretar Stefan Lazarević. On je za PC Press rekao da je Google u septembru podneo zahtev za uvoz opreme, između ostalog i vozila, koji je odobren pre desetak dana.

Za sada je stiglo vozilo, a servisu se nadamo uskoro, kada se prikupljanje materjala i lokalizacija servisa završe .

Izmena:

U međuvremenu stiglo nam je i zvanično saopštenje iz kompanije Google. Prenosimo ga u celini:

Kompanija Google je danas najavila da će započeti vožnju širom Srbije kako bi se dodatno unapredio kvalitet Google mapa i prikupile fotografije za popularni Street View servis. Od 23. oktobra, Google automobili će početi da beleže fotografije sa pregledom od 360° u većim gradovima Srbije, kao što su Beograd i Novi Sad. Fotografisanje će se nastaviti u manjim gradovima i selima nakon zime, početkom naredne godine.

Street View je izuzetno popularna aplikacija koja je dostupna u 50 zemalja i preko 3.000 gradova širom sveta. Zahvaljujući njoj, korisnici mogu da se virtuelno kreću i istražuju ulice putem panoramskih slika zabeleženih iz perspektive posmatrača. Street View je dostupan i u okviru Google Earth aplikacije i na Google mapama za mobilne uređaje.

Raspored obilazaka Google vozilima zavisi od nekoliko faktora koji ne mogu da se kontrolišu, kao što su vremenski uslovi, stanje na putu itd. Čim vozila krenu kroz Srbiju, na sajtu google.rs/streetview/privacy biće postavljana stalna obaveštenja o tome kuda se kreću, uz dodatne podatke o Street View servisu. Najave obilazaka većih gradova i mesta, podrazumevaće i manja mesta i gradove njihove neposredne okoline.

Fotografije koje zabeleže Google vozila biće pažljivo obrađene i spojene u celinu, što je kompleksan tehnološki proces koji može da potraje nekoliko meseci. One će posle izvesnog vremena postati dostupne u Street View opciji na Google mapama.

„Mnogi naši korisnici u Srbiji govorili su nam kako bi voleli da imaju Street View servis dostupan i za Srbiju. Danas, sa zadovoljstvom možemo objaviti kako počinjemo da vozimo kroz Srbiju i da ćemo kroz Google Street View omogućiti korisnicima da virtuelno proputuju kroz ovu zemlju. Street View će predstaviti prelepe ulice i prizore Srbije čitavom svetu. Ova usluga stvoriće mnoge pogodnosti i za korisnike i kompanije u Srbiji“ – izjavio je Ulf Spicer (Ulf Spitzer), Program menadžer za StreetView u kompaniji Google.

S jedne strane Google veoma  ozbiljno razume  zaštitu privatnosti, dok s druge strane takođe želi da  korisnicima pruži mogućnost da uživaju u ovom servisu. Stoga se Google obratio za mišljenje povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljubu Šabiću.

“Svakako da je dobro da se ovaj servis pojavi najzad i u Srbiji. To je prilika da svako ko poželi može da ‘luta’ ulicama Beograda, Novog Sada ili nekog drugog grada u Srbiji. Naravno, kao poverenik bio sam posebno zainteresovan za zaštitu podataka o ličnosti. U korespondenciji sa kompanijom Google dogovorili smo se o svim merama koje će biti preduzete kako bi zaštita podataka bila na adekvatnom nivou, a ovaj servis dostupan korisnicima. Time nisam prejudicirao svoje odluke u eventualnim pojedinačnim slučajevima ostvarivanja prava lica na zaštitu podataka o ličnosti. Podržavam ‘Google Street View’ i očekujem da vidim na koji način će Srbija imati koristi od njegovih svojstava”, izjavio je gospodin Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Kao što je i obično praksa sa svim Street View fotografijama, pre objavljivanja, Google će zamagliti lica prolaznika i registarske tablice na automobilima kako bi se zaštitila privatnost svih koji se pojavljuju na fotografijama. Kada fotografije postanu dostupne na internetu, korisnici će moći da prijave one za koje smatraju da treba da budu zamagljene klikom na dugme „prijavi problem“ u donjem levom uglu slike. Nakon popunjavanja kratkog formulara, potrebno je još navesti tačno koji deo slike treba da bude zamagljen.

Tamo gde je Street View opcija dostupna, nivou za pregled ulica se pristupa tako što se mapa maksimalno zumira i klikne se na Street View ikonu na levoj strani ekrana, ispod polja za pretragu. (ukoliko nije reč o najnovijoj verziji Google Mapa, dovoljno  prevući narandžastog čovečuljka “Pegmena” na mapu da bi se zumiralo na pregled ulice)

Zahvaljujući ovoj opciji, korisnici će moći da pogledaju kako izgleda restoran u koji idu, planiraju putovanje, ugovaraju mesta za sastanak ili da olakšaju sebi pisanje domaćeg zadatka iz geografije. Oni koji traže da kupe ili iznajme kuću, mogu da uštede vreme tako što će unapred pogledati objekte i njihovu okolinu ili tako što će tačno odrediti putanju kojom treba da stignu na određenu adresu. Takođe, pre nego što se upute na odmor, ljudi će moći da pogledaju kako izgleda mesto i hotel u kome će odsesti.

Poslovni korisnici će takođe imati koristi od Street View tehnologije jer će moći besplatno da integrišu Google mapu u svoj veb sajt i da na taj način promovišu lanac hotela ili povećaju vidljivost lokalne biblioteke, restorana i slično.

Za dodatne informacije o Street View i načinima njegovog korišćenja u poslovne i svrhe zabave, molimo vas da posetite internet stranicu: google.rs/streetview/info i google.rs/streetview/privacy.

Facebook komentari:
PC Press - Video konferencije

Tagovi: