Zebra

Google tehnologija za brže lociranje žrtava

Google je počeo sa testiranjem efikasnosti tehnologije za lociranje, koja bi mogla da pomogne operaterima hitnih službi da preciznije odrede sa koje lokacije dolazi poziv sa nekog mobilnog uređaja. U test je uključeno na desetine hiljada poziva koje su operateri primili u poslednja dva meseca u nekoliko američkih država, a rezultati do kojih se došlo su prilično ohrabrujući, piše The Wall Street Journal.

Testiranja su obavljena u saradnji sa dve kompanije koje su povezane sa pozivima koje dobijaju hitne službeWest Corp. i RapidSOS, a u okviru aktuelnog 911 sistema oni koji pozivaju sa mobilnih uređaja su dužni da pruže informacije o lokaciji, koje često nisu precizne. Iz kompanije RapidSOS kažu da su uz pomoć Google tehnologije lokacije za 80% primljenih poziva bile preciznije, te se do informacija dolazilo u roku od 30 sekundi od početka razgovora.

Stručnjaci ističu da bi razlika od jednog minuta, kada je pružanje pomoći u pitanju, mogla da spasi i do 10.000 života godišnje, a ova tehnologija bi mogla da bude od ključnog značaja i kada žrtva ne govori engleski, kada je u panici, ili ne zna na kojoj se lokaciji nalazi. Google tehnologija za lociranje trenutno je dostupna u 14 zemalja, a kompanija planira da je ove godine donese i u Sjedinjene Američke Države.

Pročitajte i:  Google konačno poseduje FitBit

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,