ePlaneta

Google testira pametne displeje koji se aktiviraju bez buđenja

Nova funkcija koja se interno testira na Google-u mogla bi ukloniti potrebu da kažete „Hey Google“ pre nego što izgovorite komande smart displejima Nest Hub-a, izveštava Android Central.

PCPress.rs Image

Blizina zamenjuje reči „Hey, Google“

Umesto toga, funkcija pod kodnim imenom „Blue Steel“ može uređaju omogućiti da jednostavno oseti vaše prisustvo i proaktivno osluškuje komande bez potrebe da prethodno čuje reč za “buđenje”. Funkcionalnost je prikazana u video snimku koji je na YouTube objavio Jan Boromeusz, koji je, kako Android Central napominje, prethodno pustio da procure funkcije poput novog dark moda Nest Hub-a, pre njegovog zvaničnog objavljivanja.

Na video snimku se vidi Boromeusz kako traži razne informacije, bez da je ijednom izgovorio reči „Hey Google“. Njegov smart display Nest Hub Mak navodno pokreće interni firmver namenjen testiranju u Google-u, i nije jasno da li kompanija planira da javno objavi tu funkciju. Nagađa se da Nest Hub Mak koristi svoje postojeće ultrazvučno očitavanje kako bi osetio prisustvo osobe i počeo da sluša.

Pročitajte i:  OpenAI planira da objavi svoj pretraživač

Trenutno smart display ovo koristi za jednostavno prilagođavanje informacija koje prikazuje. Međutim, u budućnosti bi ta ista tehnologija mogla da joj dozvoli da preslušava glasovne komande kada zna da ste u blizini. Ars Technica pretpostavlja da bi takođe mogao da koristi funkciju Face Match kamere da bi stekao bolju predstavu o tome ko govori. Ako se Blue Steel objavi za javnost, mogao bi pokrenuti raspravu o privatnosti. Ključni element trenutnih pametnih zvučnika i ekrana je da oni obraćaju pažnju na ono što govorite tek nakon što čuju reč za buđenje. Oslanjanje samo na otkrivanje blizine povećava rizik da uređaji čuju nešto što ne bi smeli, a na štetu vaše privatnosti.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: