BIZIT Seminar

Google upozorava da bi zabrana Huawei-ja mogla da poveća sigurnosne rizike

Prema izveštaju Financial Times-a, Google-ovi direktori su zabrinuti da bi zabrana Huawei-a mogla da dovede do povećanih sigurnosnih rizika. Izvori upozoravaju da, ako Huawei-ju nije dozvoljen pristup Android ažuriranjima, mogao bi da razvije vlastiti, sličan softver, koji bi bio podložniji hakovanju. Google navodno traži od Trampove vlade da odgodi zabranu ili da u potpunosti oslobodi kompaniju.

PCPress.rs Image

U skladu sa „nacionalnom krizom“ koju je prošlog meseca proglasila Trumpova vlada, Google je izbacio Huawei iz potencijalnih Android ažuriranja. Huawei je odgovorio da bi mogao da lansira sopstveni operativni sistem, na kom već godinama radi, koliko ove jeseni. Dok je Trumpova vlada odobrila rok od 90 dana kako bi omogućila kompanijama da se prilagode, izvori kažu za Financial Times da Google traži produženje roka ili da Huawei bude oslobođen zabrane.

Kao što je Engadget pisao, softver nije Huawei-jeva jača strana. Dakle, ako kompanija bude prisiljena na softverski biznis, postoje šanse da ne bude savršen. To bi moglo da ugrozi i Google-ov operativni sistem Android i bilo koji sličan softver.

Pročitajte i:  Tencent pregovara sa Metom o prodaji Quest VR slušalica u Kini

U izjavi datoj Engadget-u, iz Google-a su poručili:

„Kao i druge američke kompanije, mi sarađujemo sa Ministarstvom trgovine kako bismo osigurali da smo u potpunosti u skladu sa njegovim zahtevima i privremenom licencom. Naš fokus je zaštita sigurnosti Google-ovih korisnika od kojih na milione koriste Huawei uređaje u SAD-u i širom sveta.“

Zabrana se još uvek razvija, s obzirom da je sada i Facebook zabranio Huawei-u da upotrebljava njegove aplikacije. Huawei je odgovorio na ograničenja i nije jasno da li će se zadržati na sudu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,