BIZIT Seminar

Google za isti posao bolje plaća žene od muškaraca

Navikli smo da čujemo priče kako su žene slabije plaćene od muškaraca za isti posao. Zato je vest koja je stigla iz Google-a utoliko zanimljivija, jer su po sopstvenom istraživanju utvrdili da muškarci, softverski inženjeri 4. nivoa, imaju prosečno manje plate od žena na istoj poziciji. Kako bi se anulirala ta razlika, Google će odvojiti 9.7 miliona dolara, kako bi izjednačio plate za 10.677 svojih zaposlenih.

PCPress.rs Image

Google nije objavio koliko je muškaraca među pomenutim brojem zaposlenih, ali je naveo da je to razlog zašto će kompanija za izjednačavanje zarada izdvojiti znatno više novca za 2018. godinu, u odnosu na 2017. godinu. Tada je kompanija izdvojila samo 270.000 dolara za 288 zaposlenih, koji su obavljali šest različitih grupa poslova.

Kompanija je naglasila da je razlog za ovakvo povećanje iznosa za izjednačavanje zarada i to što su koristili drugačiju analitiku. Iako je ta nova analitika znatno detaljnija i sveobuhvatnija od prethodne, Google-ov glavni analitičar za plate, Lauren Barbato, naglasio je da i dalje postoje procesi koji nisu obuhvaćeni, ali da se oni trude da maksimalno korektno odrade posao i da ni jedan zaposlen ne bude oštećen. Svakako je interesantna rešenost jednog giganta svetske ekonomije da se izbori sa nejednakošću i njegove napore svakako pozdravljamo.

Pročitajte i:  Najnoviji Google Chrome i problemi sa memorijom

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,