Google želi da patentira kabl osetljiv na dodir

Google je prošle nedelje podneo zahtev za patentiranje nove tehnologije koja bi mogla da posluži u svrhe napredne kontrole elektronskih uređaja, pod nazivom „Interactive Cord“. Istraživači CB Insights su prvi otkrili prijavu patenta i naveli njegove različite primene kao što su interaktivne kontrole i dodatna sigurnost podataka.

PCPress.rs Image

Nov zahtev nije ograničen samo na uređaje kao što su pametni telefoni, već se očigledno može proširiti upotreba na druge uređaje kao što su sijalice, računari i drugo. Patent opisuje kako bi nov mehanizam mogao da omogući kontrolu uređaja pomoću različitih načina dodira, umesto tastera. Takođe, postoji mogućnost korišćenja novog mehanizma za autentifikaciju korisnika.

PCPress.rs Image

Patent navodi da je interaktivni kabl sastavljen od dve komponente, kabla i spoljne tkanine (omotač). Omotač ima provodne niti koje su upletene, što rezultira stvaranjem „kapacitivnih tačaka“, koje kada se dodirnu prstom oseti se struja. Prolazni napon će omogućiti detekciju dodira, klikova, swipe-ova i zadržavanja prsta i takođe može pokrenuti određenu funkciju kao što je uključivanje zvučnika ili lampice. Kao primer, možete dodirnuti područje kabla osetljivo na dodir za reprodukciju/pauziranje muzike, dodirnuti na drugom području za kontrolu jačine zvuka i možda istovremeno pritisnuti dva ili više dodirnih tačaka za traženje određenog audio zapisa. To može dovesti do eliminacije trenutno korišćenih tastera, učiniti jeftinije konstruisanje takvih žica i povećati izdržljivost zbog manje pokretnih delova.

Pročitajte i:  Hitno bezbednosno upozorenje za svih 2,65 milijarde korisnika Chrome-a

PCPress.rs Image

Osim puke kontrole uređaja i zamene za standardne fizičke tastere, interaktivni kabl bi trebalo da bude u mogućnosti da posluži i kao uređaj za autentifikaciju korisnika. Način, mesto ili čak ritam dodirivanja ovog kabla trebalo bi da posluži da se njegov vlasnik prijavi na uređaj. Iz Google-a smatraju da bi tapkanje po kablu bilo teže hakovati nego na primer ukucavanje PIN broja. U kompaniji su zamislili da bi se na ovaj način u kablove moglo implementirati i sigurnosno rešenje kojim bi samo ovlašteni korisnik mogao da autorizuje kopiranje podataka koji će tim kablom proći.

Izvor: Digit

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,