BIZIT 2022

Google želi da svaki nalog koristi 2FA autentifikaciju

Google je ranije ove godine najavio da planira obavezno prebacivanje svojih korisnika na dvofaktorsku autentifikaciju (2FA).

PCPress.rs Image

Dvofaktorska autentifikacija dolazi na Google naloge, želeli to ili ne

Kompanija je dalje elaborirala u oktobru, rekavši da planira da automatski upiše 150 miliona Google naloga u 2FA do kraja godine. Sada, sa još samo dva meseca u godini, Android Police je pronašla nekoliko izveštaja koji pokazuju da je proces započeo, a neki korisnici su automatski upisani u 2FA.

Dvofaktorska autentikacija — koju Google iz nekog razloga naziva „verifikacijom u dva koraka“ ili „2SV“ – zahteva da koristite još nešto osim lozinke da biste se prijavili na nalog. Obično je ovo „nešto“ kod ili upit za potvrdu sa pametnog telefona. Takođe možete da koristite fizički bezbednosni ključ, kao što je USB stick. Korisničko ime i lozinka više neće biti dovoljno dobri. Google-ova stranica za podršku detaljno opisuje proces automatske registracije. Kompanija kaže da će nalozi koji su označeni za 2FA dobiti e-poštu ili obaveštenje oko sedam dana pre nego što se zahtev primeni.

Pročitajte i:  Chrome će utišati mnoge dosadne notifikacije za dobijanje dozvola na webu

Organizacije sa plaćenim Google Workspace nalozima neće biti prinuđene na 2FA; to je nešto o čemu administratori odlučuju. YouTube je 1. novembra postavio 2FA kao uslov za sve kreatore na nivou „partnera“ (YouTube sa podelom prihoda). Na dnu stranice za podršku piše da će za sada Google dozvoliti ljudima koji su se automatski upisali u 2FA da je isključe, ali da će „uskoro verifikacija u 2 koraka biti potrebna za većinu Google naloga.” Google ima više od 150 miliona korisničkih naloga, ali kaže da automatski prelazak na 2SV dobijaju samo Google nalozi koji imaju odgovarajuće mehanizme rezervne kopije za besprekoran prelazak na 2SV. Ti zahtevi za rezervnu kopiju uključuju broj telefona za oporavak koji može da prima SMS kodove ili imejl za oporavak.

Za Google naloge, važeći 2FA metod je ugrađen u svaki Android telefon preko funkcije „Google Prompt“ u Google Play uslugama, koja izbacuje lake za pristup „da“ ili „ne“ kada se prijavite na novi uređaj, čime se štedite muke oko kucanja koda. Na iOS-u, Google Prompt zahteve za vaš nalog može da primi aplikacija Google pretraga, Gmail aplikacija ili namenska aplikacija Google Smart Lock. Sigurnosni ključ je takođe opcija.

Pročitajte i:  Mladi korisnici interneta sve više počinju web pretragu na TikTok-u i Instagramu

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

One thought on “Google želi da svaki nalog koristi 2FA autentifikaciju

  • 30. January 2022. at 17:52
    Permalink

    Nema ništa od toga. Vreme je da se promeni provajder. Preterali su. Samo uvode neka ograničenja pod plaštom zaštite korisnika. Ko poznaje google zna da oni ništa ne rade a da od toga nemaju neku korist.

Comments are closed.