BIZIT 2022

Googler, bivši pilot i rekorder u padobranskom skoku sa najviše visine

Alen Justas već 12 godina radi u Googleu i jedan je od priznatih kompjuterskih naučnika. Međutim, pažnju javnosti nije dobio zbog svoje pozicije u ovoj kompaniji.

Photo: paradonsdc.com
Photo: paradonsdc.com

Alen Justas radi u Googleu od 2002. godine, a njegova trenutna titula je Senior Vice President of Knowledge at Google. On je kompjuterski naučnik koji je učestvovao u stvaranju mnogih Google proizvoda, a lično je izdao 9 naučnih publikacija i ima 10 patenata.

Međutim, njegov rad u Googleu nije ga doveo u centar medijske pažnje. Alen Justas je u petak, 24. oktobra, skočio sa ivice svemira, visine od 41.842 metara, a skok je trajao 15 minuta.

Taj skok je za skoro 2 kilometara duži od onog koji je pre dve godine obavio Felix Baumgartner, čime je  Justas postavio novi svetski rekord za padobranski skok sa najviše visine.

Photo: paradonsdc.com
Photo: paradonsdc.com

Ovaj 57-godišnjak, za razliku od Baumgartnera, svoj skok nije najavljivao u javnosti. Naprotiv, pripreme za poduhvat je sprovodio tajno, a trajale su 34 meseca. U tom periodu, on je radio s grupom stručnjaka koji su dizajnirali specijalno svemirsko odelo, sistem za održavanje života, balon i padobran.

Pročitajte i:  Lažna Google Translate aplikacija instalirala crypto-minere na hiljade računara

Skok je sam i finansirao, jer, kako prenose mediji, iako je Google ponudio da finansira ovaj projekat, Justas ga je odbio jer nije želeo da skok bude marketinški trik.

Prilikom pada brzinom većom od 1.300 kilometara na čas, Justas je probio zvučni zid, a sajt space.com piše da se to moglo čuti sa zemlje, dok sam akter kaže da ga nije čuo.

Photo: paradonsdc.com
Photo: paradonsdc.com

Alan Justas je bivši pilot i padobranac, a ovaj skok planirao nekoliko godina.

“Bilo je neverovatno. Bilo je prelepo. Mogao sam da vidim svu tamu svemira i slojeve atmosfere koje nisam video ranije”, rekao je Justas za NY Times. “Bila je to zaista divlja vožnja”.

Skok je snimljen GoPro kamerom, povezanom za kontrolnim centrom, a snimak možete pogledati ispod.

Više fotografija i kompletnu priču o projektu možete pronaći na http://www.paragonsdc.com/stratex/#six.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,